Med fokus på utveckling

Aspholmen kombinerar det lilla bolagets närhet och lokal marknadskännedom med det stora bolagets finansiella muskler. – Utan Castellum i ryggen hade vi inte klarat av att arbeta så mycket med projektutveckling som vi gör, säger Björn Johansson, fastighetschef för Aspholmen i Uppsala.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-04-15 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I Kristallen. Kristallen är en mycket speciell fastighet, som ägs av Aspholmen som själva har sitt kontor här. Björn Johansson är regionchef och Theresa Söderlund uthyrningsansvarig.
Bild: Nicklas Tollesson


Aspholmen är ett av börsjätten Castellums sex dotterbolag. Bolaget äger fastigheter i Örebro (där huvudkontoret ligger), Västerås och Uppsala.

Lokalnytt träffar Björn Johansson och Theresa Söderlund, som är uthyrningsansvarig, på Aspholmens Uppsalakontor i Kristallen i Fyrislund – en minst sagt speciell byggnad med en stor inglasad innergård med restaurang, växtlighet och vattenspeglar – och med en stor "mittpelare" med kontor hela vägen upp till toppkristallen på taket.

– När Kristallen färdigställdes 1991 hade den norra Europas största subtropiska inomhusträdgård, berättar Theresa Söderlund.

– Man ser tydligt vilka som kommer in här för första gången – de tittar storögt upp mot taket, skrattar hon.

Men att bygga stora kontorskomplex – Kristallen omfattar cirka 14 000 kvadratmeter – runt 1990 var usel tajming. När Aspholmen förvärvade Kristallen 1994 stod största delen av fastigheten tom.

– Fastigheten är byggd för några få stora hyresgäster, men vi har anpassat den och kunnat hyra ut också mindre ytor, säger Björn Johansson.

Aspholmen äger i dag cirka 180 000 kvadratmeter i Uppsala – 40 procent är kontor, 40 procent handel och resterande ytor lager eller industri. Större delen av beståndet ligger i Fyrislund, Boländerna och utmed Kungsgatan.

– Vi har en uttalad strategi att växa i Uppsala, framför allt inom centrala kontor och lager/industri, säger Björn Johansson.

Aspholmen har en stor projektportfölj:

Kvarteret Svalan på Vaksalagatan och Dragarbrunnsgatan


Det gamla Epa-varuhuset byggs i två etapper på och ihop med en fastighet som vetter mot Dragarbrunnsgatan. Sammanlagt omfattar projektet 10 000 kvadratmeter. Påbyggnaden på taket är uthyrd till advokatfirman Lindahl, som flyttar in i slutet av året. My Safety har tecknat kontrakt om 400 kvadratmeter och O´Learys har förlängt och utökat sina ytor på markplan mot Dragarbrunnsgatan.

– Vi kan erbjuda 5 000 kvadratmeter sammanhängande kontorsytor centralt, vilket är helt unikt. Nu finns inte så stor efterfrågan på så stora ytor, de flesta stora aktörerna i Uppsala vill ha runt 2 000 kvadratmeter. Intresset är väldigt stort och vi har intressenter på i stort sett alla ytor, säger Theresa Söderlund.

Gamla Hedin Bil i Boländerna


En del av den gamla byggnaden rivs och resterande delar – 7 000 kvadratmeter – byggs om med nya installationer och en ny fasad. Upsala färg finns kvar i fastigheten och Jula flyttar in på 3 300 kvadratmeter i juni.

– Vi har 2 300 kvadratmeter kvar att arbeta med, fördelade på en eller två volymhandelsaktörer. Vi räknar med inflyttning i slutet av året, säger Theresa Söderlund.
Artikelbild

Arrest. Aspholmen uppför en ny byggnad i Boländerna. Polisen ska ha en arrest i bottenplan och på plan 2 blir det kontor.
Bild: Tengbom


Knivstagatan i Boländerna


– Vi tog det första spadtaget i slutet av mars. Vi bygger 1 060 kvadratmeter i två våningar. Polisen ska ha arrest i bottenplan och på plan 2 blir det ett fint kontor, vi har ingen hyresgäst klar än. Det är många som söker sådana här kontorslägen, det är sju minuters promenad till resecentrum, men ändå inte cityhyra, säger Björn Johansson.

Stickspåret i Boländerna


Aspholmen äger två grannfastigheter och vill uppföra en ny byggnad på 4 000 kvadratmeter.
Artikelbild

Stickspåret. Aspholmen planerar att bygga 4 000 kvadratmeter kontor, lager eller handel i Boländerna.
Bild: Metod– I dag är det en skogsdunge. Men detaljplanen är klar och vi väntar bara på bygglovet. Här kan det bli kontor med lager eller handel. Man kan tänka sig proffsbutiker här. Det kan vara inflyttning redan våren 2014, säger Theresa Söderlund.

10 000 kvadratmeter lager/lättare industri i Husbyborg


– Vi har ett markanvisningsavtal med kommunen för att bygga 10 000 kvadratmeter. Vi har egentligen hyresgäster klara, men väntar på att detaljplanearbetet ska bli färdigt.

20 000 kvadratmeter lager/industri i östra Fyrislund


– Det är samma sak här, vi har potentiella hyresgäster, men väntar på detaljplanen. Här rör det sig om tyngre industri och lager.

Att Aspholmen kan arbeta så projektinriktat beror mycket på att man har Castellum i ryggen.

– Vi har helt andra finansieringsvillkor än vi hade haft utan Castellum. Aspholmen har de fördelar ett stort bolag har men är samtidigt ett lokalt fastighetsbolag med korta beslutsvägar. Och det kommer ingen uppifrån och pekar med hela handen och säger "så här ska ni göra", utan idéerna kommer oftast lokalt, till exempel från Theresa när hon har en ny hyresgäst på gång, säger Björn Johansson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration