Vasakronan uppgraderar i centrala Uppsala

I höstas lämnade Arbetsförmedlingen det stora kontorshuset på Bangårdsgatan. Nu pågår ett omfattande moderniseringsarbete där fastighetsägaren Vasakronan ger den 6 000 kvadratmeter stora fastigheten ett nytt ljusare uttryck på butiksplanet. På insidan skapas moderna och flexibla kontorsmiljöer.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Fräsch terrass. Innergården på husets baksida ska fräschas upp rejält. I dag ser den fortfarande ut ungefär som på 70-talet.
Bild: Vasakronan/Metod Arkitekter


För Vasakronan blev Arbetsförmedlingens flytt startskottet för projektet, detta utan att några nya hyresgäster har kontrakterats. Det gör projektet lite annorlunda men Jonas Bjuggren, regionchef på Vasakronan i Uppsala känner sig helt trygg:

– Vi har en stor projektportfölj och normalt sett ser vi helst att vi har en viss volym av lokalerna uthyrda i ett ganska tidigt skede. Det har vi inte här men fastigheten ligger i ett mycket bra läge, väldigt centralt och nära resecentrum, och det finns en stor efterfrågan på moderna och ändamålsenliga lokaler i staden.

Vasakronan inledde uppgraderingen av fastigheten i kvarteret Hästen i stort sett så fort Arbetsförmedlingen hade lämnat lokalerna den sista september. När Lokalnytt hälsar på i mitten av december har en kontors­våning blåsts ut fullständigt, en annan håller man på att riva ut och i en tredje är fortfarande den gamla korridoren med kontorsrummen kvar.

Flexibla ytor


Alla installationer ska bytas ut och det blir nya ytskikt i hela byggnaden. Ytorna görs flexibla och det ska bli möjligt att husera ett 15-tal företag på de nästan 4 000 kvadratmeter stora kontorsytorna.
Artikelbild

I byggskedet. I augusti räknar Vasakronans regionchef Jonas Bjuggren med första inflyttning
Bild: Nicklas Tollesson


– Vi bygger så att det blir en väldigt flexibel byggnad. Det är viktigt för att den lätt ska kunna anpassas till företag som vill öka eller minska sina ytor. Upp till fyra hyresgäster kan få plats på vart och ett av de tre översta planen. De minsta kontorsytorna kan bli strax under 200 kvadratmeter.

Som vanligt när Vasakronan genomför ett sådant här projekt är miljöaspekterna viktiga. Fastigheten ska certifieras enligt det internationella miljöklassningssystemet Leed, som omfattar en stor mängd miljö­parametrar, allt från kommunikationsläge till vattenförbrukning och sopsortering.

– Den absolut största frågan är att minska energianvändningen. Vår målsättning är att minska energiförbrukningen med minst 50 procent i alla våra projekt. Det är ambitionen även här, säger Jonas Bjuggren.

På bottenplanet kommer det att finnas knappt 1 900 kvadratmeter handelslokaler. Arkaden byggs in och skyltfönstren flyttas ut ett par meter.

– Fastigheten ska få ett fräschare och ljusare uttryck och väderskydden göras om för att lokalerna ska upp­levas som mindre mörka, säger Jonas Bjuggren.

Ansiktslyft åt innergården


Även innergården på baksidan ska få sig ett ansiktslyft. Den nås från det nedersta kontorsplanet och har egentligen inte åtgärdats sedan 70-talet så Jonas Bjuggren menar att där finns en potential.

Vasakronan är en av flera parter som drivit utvecklingen av Uppsalas stadskärna, en utveckling som Jonas Bjuggren tycker är spännande. Moderniseringen av kvarteret Hästen är ett bidrag till stadens fortsatta utveckling:

– Tidigare var cityhandeln mer eller mindre begränsad till Kungsängsgatan. Dragarbrunnsgatan var en bussgata som inte var speciellt tilltalande. Men genom ett bra samarbete mellan fastighetsägarna, Uppsala kommun och handlarna har Dragarbrunnsgatan förvandlats till en attraktiv handels- och gångfartsgata. Med det här projektet skapar vi ett naturligt stråk som binder samman Kungsängsgatan och Dragarbrunnsgatan. Centrumkärnan växer, och det är bra för hela Uppsala.

Centrala och moderna kontorslokaler


Vasakronan har precis avslutat projektet med Svava­gallerian och kvarteret Oxen, där man har en yta på 830 kvadratmeter kvar att hyra ut. Med kvarteret Hästen tillförs ytterligare moderna och centralt belägna kontorsytor till Uppsalas företag och organisationer. I augusti är det dags för första inflyttning.

– Tillgång till bra kontorslokaler i bra fastigheter och läge är en viktig del i en stads utveckling, säger Jonas Bjuggren, som menar att kontorshyresnivåerna kommer att ligga på runt 2 300–2 600 kronor per kvadratmeter.

– Fram till för några år sedan ansåg man att det fanns ett hyrestak för kontorslokaler på 2 000 kronor per kvadratmeter som skulle hålla i många år. Men det har visat sig att det definitivt finns en efterfrågan på kontor med högre standard och därmed också högre hyresnivåer.

Vad ligger bakom de nya höga toppnivåerna?

– Det är en kombination av att näringslivet i Uppsala mår bra och att det nu finns kontor med högre standard i Uppsalas stadskärna. Företagen använder smarta och effektiva lokaler som ett verktyg för att driva och förändra sin egen verksamhet och för att kunna attrahera kompetent personal.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration