Åhlénshuset uppgraderas och byggs på

Det gamla gråa 60-talshuset är snart ett minne blott. Åhlénshuset i Linköping förvandlas nu till en modern glasdominerad handels- och kontorsbyggnad. 4 500 kvadratmeter nya kontorsytor skapas när fastighetsägaren Lundbergs bygger på den gamla byggnaden. – Linköping är redo för den här nivån av kontor, säger Roger Ekström, vice vd och chef för region Öst på Fastighets AB LE Lundberg.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-11-12 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Nya Åhléns. Redan om ungefär ett år ska byggnationen som vetter mot Ågatan och projektet Bokbindaren vara klar.
Bild: White


På tomten intill pågår bygget av Lundbergs kontorsprojekt Bokbindaren för fullt. Det är det första nya kontorshuset som byggs i Linköping på över 20 år. I början av 2014 är det dags för första inflyttning, men redan nu är så gott som alla kontorsytor uthyrda.

– Vi är väldigt nöjda med det projektet. Att det har blivit så lyckat är en av anledningarna till att vi nu går vidare med Åhlénshuset. Det är tydligt att det finns en marknad för toppmoderna kontor i Lin­köping, säger Roger Ekström.

Planerna för en modernisering av Åhlénshuset har funnits i många år. Lundbergs menar att det här är ett perfekt framtidsläge med tanke på att Resecentrum om några år kommer att flyttas till sitt nya läge öster om Scandic-hotellet.

– Då blir det här området den naturliga huvud­entrén till Linköping, konstaterar Roger Ekström.

Varför valde ni att gå igång med projektet just nu?

– En av orsakerna är att vi vill åstadkomma så lite störningar som möjligt. Vi håller redan på och bygger Bokbindaren. Det hade varit olyckligt att gå igång med ett nytt projekt alldeles intill ett eller två år efter inflyttning i Bokbindaren. Då är det bättre att börja här redan innan det är inflyttat i Bokbindaren.

– Vi kom överens med Åhléns om att göra om deras butik. Från att ha haft butiken på två plan i alla år får de nu större delen av entréplanet. Det var en viktig del av det här.

– Slutligen känner vi att det finns en stark efterfrågan på kontoren, därför vågar vi inleda projektet utan att ha tecknat kontrakt för några kontorsytor.

Pusselbitar på plats


När det gäller butiksytorna har pusselbitarna redan ­fallit på plats. Den största förändringen blir alltså att Åhléns inte längre kommer att ha butik i två plan, utan i stället större delen av entréplanet. De mindre verksamheterna ut mot Repslagargatan blir kvar, liksom Clas Ohlson och Hemköp.
Artikelbild

Nya kontor. 4 500 kvadratmeter moderna kontor skapas när Lundbergs bygger på det gamla Åhlénshuset.
Bild: White


– Hemköp passar i och med omgörningen på att uppgradera sina ytor, vilket naturligtvis är positivt.

Sedan i våras har rivnings- och pålningsarbeten genomförts. Unikt för det här projektet är att alla hyresgäster har haft full verksamhet samtidigt som de här arbetena har genomförts.

– Vi har alltså pålat rakt genom butikerna. Vi har haft täta dialoger med hyresgästerna kan man säga … Det har faktiskt gått väldigt bra, hyresgästerna har varit förstående och det handlar ju om en stor förbättring i slutändan. Men det är skönt att vi nu är färdiga med de bullrigaste arbetena.

Plan 2 görs alltså om till rena kontorsytor, och två nya våningsplan med kontor byggs på taket på den befintliga byggnaden. 4 500 nya kvadratmeter kontor skapas och Lundbergs ökar även på antalet parkeringsplatser i garaget.

Stora ytor


Redan om ett knappt år, i oktober 2014, ska byggnationen som vetter mot Ågatan och projektet Bokbindaren vara klar.

– Det är inflyttning i Bokbindaren strax efter nyår, så det blir bara i nio månader som det blir ytterligare störningar på den sidan, det känns väldigt bra.

Hela projektet ska vara färdigställt sommaren 2015.

Och då räknar Roger Ekström med att det är fullt uthyrt.

– Det finns stort intresse och jag räknar med att vi tecknar det första kontraktet inom kort. Det finns möjligheter att få 1 700 kvadratmeter sammanhängande moderna kontorsytor på ett och samma våningsplan. Sådana möjligheter har man i princip inte haft i Linköping tidigare. Det går också att dela upp på mindre ytor, cirka 230 kvadratmeter är den minsta ytan vi kan erbjuda.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration