Utvecklar i industrilandskapet

Familjärt och familjeägt – det är vd Peter Karlströms beskrivning av Henry Ståhl Fastigheter AB.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-11-10 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Knäppingsborg. Henry Ståhl, med vd Peter Karlström, äger och utvecklar fastigheter i bland annat Industrilandskapet i Norrköping. "Det är häftigt med fastigheter som kan förvand- las och klara olika verksamheter", säger Peter Karlström, här i Knäppingsborg som förvandlats till ett pittoreskt område med småskaliga butiker och restauranger, kontor, skola och bostäder.
Bild: Nicklas Tollesson


– När vi får nya medarbetare visar det sig ofta att deras pappa eller mamma också har arbetat här. Och många medarbetare blir kvar här väldigt länge, säger Peter Karlström.

Själv började han som fastighetschef 1998 för att några år senare bli vd.

År 2008 gick han vidare och blev vd för statliga Special­fastigheter, men förra året kom han tillbaka till Henry Ståhl.

Utvecklande och annorlunda


– När jag fick frågan av Specialfastigheter var jag i ett läge då jag ville testa något nytt, och jag hade fyra fantastiska år där. Specialfastigheter äger bland annat fängelser, hyresgästerna är bland andra Kriminalvården och Säpo. Det var ett utvecklande och annorlunda arbete. Samtidigt var det lite ombytligt på vd-posten här och när Mikael frågade mig om jag ville komma tillbaka var det inget svårt val. Mitt hjärta har alltid klappat för Henry Ståhl.

Mikael, med efternamnet Ståhl, är son till grundaren Henry. Han är i dag ensam ägare till bolaget och tillsammans med sina systrar Ann-Christin Ståhl och Pia Althin äger han också bolaget Kretia, vars fastigheter förvaltas av Henry Ståhl.

När Henry Ståhl startades 1947 var det som ett byggbolag. Så småningom kom det egna fastighetsägandet in i bilden och sedan mitten av 90-talet är Henry Ståhl helt inriktat på att äga, förvalta och utveckla fastig­heter.

– Vi är inte transaktionsintensiva, utan fokuserar på den löpande förvaltningen – omsorg om hyresgästerna och även om fastigheterna.

Men i somras sålde ni beståndet i Kumla?

– Ja, vi sålde ett bestånd som vi hade ägt i 50 år. Vi har nu en uttalad strategi att satsa på fyra huvudmarknader; Norrköping, Linköping, Örebro och Uppsala.

Huvudkontoret finns i Norrköping, där också större delen av fastighetsbeståndet ligger.

Den främsta inriktningen är kommersiella fastigheter i stadskärnorna, men bolaget äger också en hel del bostäder, främst i Norrköping. I stora drag är två tredjedelar av beståndet kommersiellt – mestadels kontor – och resten bostäder.

Liten q-märkning


Den kanske mest kända fastigheten är Knäppingsborg i Norrköping, där den gamla fabriksmiljön har gjorts om till ett pittoreskt område med småskaliga butiker och restauranger, kontor, skola och bostäder.

– När vi köpte området av kommunen 1997 fanns en gällande detaljplan som vi fick skriva under på att inte gå vidare med; det var en 60-talsplan som tillät rivning av alltihop för att istället bygga tolv våningar höga hus med parkeringsdäck på tre våningar – det var på det glada 60-talet när bilen skulle fram överallt i samhället, berättar Peter Karlström.

I stället fick kvarteret en så kallad liten q-märkning, och utvecklades till den mysiga stadsdel det är i dag. Bakom framgången ligger ett konsekvent arbete från fastighetsägarens sida.

– Vi vill ha hyresgäster som passar in i konceptet. Det ska vara något annat än den effektiva handelsapparaten som finns uppe i city. Det ska inte vara lyx, men hög kvalitet. När det gäller kontorshyresgästerna vill vi gärna ha verksamheter med många besökare. Ett exempel på det är att Nordea har sin storkundsenhet på andra våningen i ett av husen, det är ett lite annorlunda bankkontor. De har en del events som genererar besökare till området, mer gäster till restaurangerna och så vidare.

Henry Ståhl äger ett flertal fastigheter i industrilandskapet som har anpassats till nya hyresgäster. Bland annat finns Kårhuset här, den kommunala restaurangskolan, SVT och Sveriges Radio.

– Hela industrilandskapet var tidigare en stängd del av staden, Norrköpingsborna visste inte mycket om vad som hände där. Nu är det helt annorlunda, mixen har gjort det här till en stadsdel som lever dygnet runt.

– Det är häftigt med fastigheter som kan förvandlas och klara olika verksamheter. Man kan fundera på hur vi bygger dagens byggnader, de kanske görs lite väl anpassade för just den verksamhet som de är tänkta för.

Har ni fler projekt på gång framöver?

– Vi fortsätter att utveckla industrilandskapet. Det är viktigt med mixen av kommersiellt och bostäder. Vi märker att efterfrågan på hyresrätter har ökat väldigt mycket de senaste åren. Att det byggs nya bostäder är en förutsättning för tillväxt.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration