Magnentus moderniserar risigt 70-talshus

Till våren kommer fastigheten Skeppet 10 vid Nya Torget att vara helt förvandlad. Den tråkiga 70-talsfastigheten ska då vara ett av Östergötlands modernaste kontorshus, med en gemensam reception för alla hyresgästerna – och med en pool på innergården.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-09-08 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

– Tidigare har vi köpt sekelskiftesfastigheter, nu är det första gången vi tar oss an en 70-talskåk. Det är ett väldigt intressant projekt.

Kommunen har länge varit den dominerande hyresgästen i den 10 000 kvadratmeter stora fastigheten på Hospitalsgatan/Generalsgatan/Knäppingsborgsgatan. Men den kommunala verksamheten – främst socialförvaltningen – är på väg ut.
Artikelbild

Innergård. Restaurangen kommer att växa ut på innergården som förses med ett glastak och en pool. Göran Blom och Magnus Malm på Magnentus kommer också att göra iordning en konferensanläggning med utgång mot poolen.
Bild: Nicklas Tollesson


– De har egentligen redan flyttat, men deras hyreskontrakt löper på till sista september, berättar Magnus Malm, som i våras köpte fastigheten av Sveareal.

På innergården kan man redan nu ana hur byggnaden kommer att se ut framöver. När Lokalnytt hälsar på håller den gamla tegelfasaden på att förvandlas till en modern vit putsad fasad. Den svarta färgen på det översta planet ersätts av en något mjukare mörk färg.

Mäktig entré


– Vi kommer att putsa alla sidor. Ut mot Hospitalsgatan och torget ska vi ta bort ett bjälklag och göra ett entréplan som kommer att ha nästan sex meters takhöjd, berättar Magnus Malm.

Det blir en mäktig entré som mer påminner om en hotellobby än om entrén till ett kontorshus. De gamla pelarna ska kläs in och förvandlas därmed från tråkiga nödvändigheter till spännande inredningsdetaljer. I "lobbyn" ska det finnas en reception, som blir gemensam för alla kontorshyresgäster.

– Jag känner inte till något annat kontorshus i Norrköping med gemensam reception, säger Magnus Malm.
Artikelbild

Nästa år. 1 april 2014 är det inflyttningsdags för ÅF och Östgöta Kök och då ska fastigheten Skeppet 10 vara helrenoverad. Ett bjälklag rivs för att ge plats åt en pampig inglasad entré till Magnentus Building som blir det nya namnet.
Bild: Nicklas Tollesson


På bottenplan ut mot Hospitalsgatan kommer Östgöta Kök att öppna en kombinerad restaurang och delikatessbutik.

– Thomas Hallgren och Karin Elebring på Östgöta Kök är hyresgäster hos oss sedan tidigare och de vill utöka sitt koncept.

Cool pool


Restaurangen kommer att gå genom huset och in på innergården, som delvis kommer att förses med ett glastak – och en pool.

– Poolen kommer mest att vara en vacker vattenspegel, men givetvis ska man få bada i den om man vill.

I anslutning till poolen och restaurangen kommer Magnentus också att anlägga en mindre konferensanläggning.

En ny tung kontorshyresgäst är också klar; teknikkonsulten ÅF, som lägger beslag på de två översta våningsplanen mot Hospitalsgatan och Generalsgatan. Lokalerna kommer att helrenoveras, och de gamla kontorsrummen ersätts av mer öppna kontorslösningar.
Artikelbild

Hotellobby. Den nya entrén till kontorshuset påminner om en hotellobby, med sin höga takhöjd och exklusiva inredning. Här ska det finnas en reception som blir gemensam för alla kontorshyresgäster.
Bild: Nicklas Tollesson


Magnus Malm och hans Magnentus har de senaste åren köpt flera gamla fastigheter och renoverat upp dem till modern standard.
– På så sätt skapar vi ett ÅF-hus, centralt här i Norrköping.

Hade ni ÅF klara när ni köpte fastigheten?

– Inget var klart men vi förde diskussioner med dem. Vi hade bra kontakt också med Östgöta Kök. Att ha bra kontakter och kännedom om det lokala näringslivet är helt klart en framgångsfaktor när det gäller fastighetsutveckling, säger Magnus Malm.

Magnentus har flera fastigheter i området. Samtliga har man köpt och genomfört stora utvecklingsprojekt i.

– Sedan vi började med parkeringshuset och hotellfastigheten (Lamp Hotel) några hundra meter härifrån, för fyra år sedan, har vi skapat runt 500 arbetsplatser här, konstaterar Göran Blom, projektledare på Magnentus.
"Att ÅF kommer med 125–150 konsulter är naturligtvis ett lyft för torget och området."
– Att ÅF kommer med 125–150 konsulter är naturligtvis ett lyft för torget och området. Någonstans ska de handla och äta lunch, fyller Magnus Malm i.

80 parkeringsplatser


En stor fördel för den här fastigheten är det 80 parkeringsplatser stora p-garaget i källarplan.

– Och det finns ju dessutom många platser på torget.

Sedan tidigare finns Landstinget i fastigheten på nästan 2 000 kvadratmeter.

– Vi har några tusen kvadratmeter kvar att hyra ut, men vi för diskussioner och intresset är stort. Det känns rätt att rusta upp och satsa på moderna kontor. Hyresgästerna är beredda att betala för kvalitet, för moderna, trevliga och flexibla kontorslokaler, säger Magnus Malm.

Både ÅF och Östgöta Kök flyttar in 1 april 2014.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration