"Kista Galleria stod högst upp på önskelistan"

Kista Galleria har bytt ägare. De kommande tio åren kommer det att hända mycket i köpcentrumet. – Vi ser en stor utvecklingspotential, säger Nils Styf på Citycon.

Skriven av Therese Aronsson 2013-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kista Galleria är ett av Sveriges bästa köpcentrum och stod högst upp på vår önskelista. Det är kul när det lyckas, säger Nils Styf.
Bild: CityconFör 4,6 miljarder kronor köpte City­con och CPP Kista Galleria av DNB Group. I och med förvärvet blir City­con en av de stora köpcentrumägarna i Sverige.

– Vi vill expandera i alla våra kärnländer, och i Sverige var vi tidigare för små. Stockholm är intressant generellt beroende på demografi och ekonomisk tillväxt, det är motorn i Sverige. Kista Galleria är ett av Sveriges bästa köpcentrum och stod högst upp på vår önskelista. Det är kul när det lyckas, säger Nils Styf, investeringschef på Citycon Sverige.

Han anser att Kista Galleria är ett väl fungerande centrum med en stor utvecklingspotential. Gallerian har 18 miljoner besökare varje år, vilket är flest i Stockholm. Kista har också en stor tillväxt. Här finns det många boende, men också en stor kontorsmarknad som fortsätter att växa. Det gör att köpcentrumet har både en dag- och en kvällspublik. En annan fördel som Citycon såg var läget. Det är lätt att ta sig till Kista Galleria med både tunnelbana, pendeltåg, buss och bil.

Kortsiktigt kommer besökare inte att märka att gallerian har bytt ägare. Citycon tar över personalen som sköter gallerian och tar vid där den tidigare ägaren slutade. Visionen är att fortsätta att utveckla köpcentrumet.
Artikelbild


Bild: Citycon


Ser stor utvecklingspotential


– Den tidigare ägaren har arbetat bra med långa öppettider och en bra butiksmix, gallerian är i dag bland de bästa i Sverige. Vi tycker även att satsningarna som har gjorts på nöjen och restauranger är bra och vi planerar att utöka det utbudet. Framförallt med restauranger och mat.

Citycon ser en stor utvecklingspotential. De närmsta fem–tio åren kommer man att bygga ut gallerian mot tunnelbanan, och just nu arbetar man med att förändra detaljplanen. De närmsta åren kommer det att göras en del renoveringar och mindre utbyggnader. Bland annat ser man en möjlighet att utöka food courten, som redan i dag är Sveriges största och har ett hårt tryck.

– Vi vill bygga ut för att ge rum för ett större restaurangutbud och komplettera med dagligvaruhandel, men även satsa mer på nöjen, konstaterar Nils Styf.

Köpet av Kista Galleria var ett samarbete med CPP, som är Kanadas största pensionsförvaltare, viket gör att det finns stora finansiella muskler. Det är CPP:s första steg in på den svenska marknaden.
Artikelbild

De närmsta fem–tio åren kommer man att bygga ut gallerian mot tunnelbanan, och just nu arbetar man med att förändra detaljplanen. Innan dess ser man en möjlighet att utöka food courten, som redan i dag är Sveriges största och har ett hårt tryck.
Bild: Citycon


I affären ingick inte bara ett köpcentrum, utan även 400 studentlägenheter, ett hotell, vårdcentral och annan samhällsservice. Just servicedelen vill de bygga ut, liksom utöka antalet bostäder.

Citycon är en nordisk spelare och är i dag Finlands och Baltikums största köpcentrumägare. Därmed har de stor erfarenhet av att framgångsrikt driva köpcentrum. I Sverige äger de bland annat Liljeholmstorget och centrum i Tumba, Jakobsberg och Åkersberga.

– Vi har en plan för hur vi ska växa i Sverige och i Stockholm. Just nu ska vi integrera Kista Galleria i vår organisation, men vi tittar även på att köpa fler köpcentrum, både större och mindre.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration