Klövern utvecklar slakthusområdet

Klövern köpte större delen av det gamla slakthusområdet i början av Tornbyvägen i Linköping förra året.

Nu satsar bolaget på att utveckla fastigheten och bland annat utveckla moderna kontor i de gamla fabrikslokalerna.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-04-24 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Vill utveckla. Kent Eklund och Magnus Svensson ser stor potential i det gamla slakthusområdet. De vill bland annat förvandla en del av de gamla ytorna till moderna kontor.
Bild: Nicklas Tollesson


När Klövern förra året köpte hela danska Nordicoms svenska fastighetsportfölj ingick två fastig­heter i Linköping, bland annat den 10 250 kvadratmeter stora fastigheten i slakthusområdet.

Fastigheten består av flera olika huskroppar, de äldsta från 1910-talet då slakthuset uppfördes, och den senaste från början av 2000-talet, då kontorshuset – med handel i bottenplanet – som är sammanbyggt med Stångåstadens Tornet uppfördes. Här finns också en gammal villa som hörde till slakteriet, med en fin inner­gård som Klövern planerar att öppna upp.

Scans slakteriverksamhet är sedan över 20 år flyttad ett stenkast norrut och i dag är det mest handel och ­lager i de gamla fabrikslokalerna.

– Vi har bra handelshyresgäster i det högre kvalitetssegmentet här i dag, som Lindholms möbler och Kvänum kök. Vi vill att området ska fortsätta att utvecklas åt det hållet, samtidigt som vi vill utveckla attraktiva kontorsytor för att bättre utnyttja möjligheterna här, säger Magnus Svensson, förvaltare på Klövern.

Strikt detaljplan


Det pågår arbete med att göra den gällande detaljplanen mer flexibel.

– Den är ganska strikt i dag med vad som får finnas i de olika byggnaderna. Vi får till exempel inte ha livsmedelshantering i Kvänumhuset, vilket innebär att man inte kan öppna ett litet fik där, och Sky Hotel, som finns i Tornet, ville utvidga med några hotellrum i den gamla villan på slakthusområdet, men det gick inte heller. Men vi har en positiv känsla kring plan­arbetet nu, säger Kent Eklund, affärsenhetschef på Klövern i Linköping.

Exteriört kommer inte mycket att förändras. Området ska också framgent domineras av det gamla industriteglet, vissa delar – som exempelvis den gula färgen på villan – är q-märkta och ska bevaras. Vissa detaljer från slakteritiden – som brunnar och rännor – har också bevarats.

Ordning och reda


– Vi planerar att lyfta fastigheten tekniskt, det finns mycket som kan förbättras när det gäller exempelvis fjärrvärme och ventilation. Det finns en del konstiga dragningar, det behövs mer ordning och reda i tekniken, säger Magnus Svensson.

I dag är ungefär 2 500 kvadratmeter vakanta här. Kent Eklund och Magnus Svensson menar att det finns goda förutsättningar för att få hit fler kontorshyresgäster.

– Vi har förfrågningar och ritar just nu för ett företag. Det här är ett centralt läge, bara några minuters promenad från resecentrum och bra access till E4 och tillfartslederna. I kombination med den speciella miljön kan det vara väldigt attraktivt.

Kontor med industrikänsla


Lindholms möbler har i dag butik i två plan och en av tankarna är att pröva om det övre planet kan ändras till kontor med tydlig industrikänsla – det är högt till det plåtbeklädda snedtaket, balkarna och de nötta tegel­väggarna är attribut som kan tilltala många företag.

Kvänum har i dag butik i ett gammalt slaktstall.

– Här finns en outnyttjad råvind som också kan göras om till kontor med en väldigt speciell känsla. Det finns väldigt mycket potential i den här fastigheten, säger Magnus Svensson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration