Nytt bolag med lång erfarenhet

Concierge betyder portvakt. – Vi vill arbeta lite som en portvakt – finnas väldigt nära och vara en resurs för kunden, säger Anders Strömlid på nystartade Estate Concierge AB.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-04-20 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Anders Strömlid arbetade med fastighetsförvaltning i många år, bland annat på Malmstaden, Lundbergs och Klövern, innan han startade eget, Strömlid fastigheter AB, för fem år sedan. I höstas startade han Estate Concierge, som är en förlängning av Strömlid fastigheter – skillnaden är att Magnentus ägare Magnus Malm har gått in som delägare i det nya bolaget.

– Bolaget tar vara på mina erfarenheter från 20 år i fastighetsbranschen kombinerat med Magnus kunnande. Det är nog få som inte är imponerade av hans sätt att driva fastighetsföretagande i Norrköping de senaste 25 åren, säger Anders Strömlid.

Olika inriktningar


Estate Concierge har fyra olika ben inom fastighetsbranschen; förvaltning, "extern" uthyrning, utveckling och ekonomi. Bolaget äger inga egna fastigheter – uppdragsgivarna är fastighetsägare som av olika anledningar inte har någon egen lokal förvaltningsorganisation på plats.
Artikelbild

Lokal kunskap. Estate Concierge, med kontor i Norrköping, förvaltar fastigheter i östra Götaland för ägare som inte har någon lokal förvaltningsorganisation. "vi vill underlätta för fastighetsinvesteringar i den här regionen", säger ägaren Anders Strömlid.
Bild: Nicklas TollessonRedan efter ett par månader, vid årsskiftet, växte verksamheten genom att Estate Concierge köpte det väletablerade förvaltningsbolaget Prifö av Anders Jansson och Håkan Skoogenäs.– Tillsammans med Prifö ser vi stora möjligheter att ta in nya uppdrag och växa framöver, säger Anders Strömlid.

Estate Concierges största uppdragsgivare är de börsnoterade bolagen Fastpartner och Corem. Sammanlagt förvaltar Estate Concierge nu en bit över 100 000 kvadratmeter.

Ni både förvaltar och tar enskilda uthyrningsuppdrag, kan det ibland bli intressekonflikter mellan uppdragen, att ni "konkurrerar med er själva"?

– I praktiken är det väldigt sällan som det finns två exakt likvärdiga lokaler som dessutom ligger intill varandra. Det finns nästan alltid en lokal som passar den enskilda hyresgästen bäst. Men man ska vara medveten om problematiken och det ingår i mitt uppdrag att informera mina uppdragsgivare om något sådant skulle dyka upp.

Vilka slags lokalsökande företag ska kontakta er?

– Vi har kontor, lager, industri, bostäder. Egentligen allt utom ren galleriahandel. Och vi täcker hela östra Götaland, har haft uppdrag från Flen till Åtvidaberg, Motala till Valdemarsvik.

Vilka skillnader är det för ett företag att ha er som hyresvärd, jämfört med att ha en värd som själva äger fastigheten?

– Vi har väldigt nära kontakt med alla våra uppdragsgivare så det är ändå oerhört korta beslutsvägar. Jag skulle vilja påstå att det inte är längre mellan hyresgäst och hyresvärd hos oss nu än det har varit i något av de fastighetsföretag jag har arbetat för tidigare.

Vilka är huvudpunkterna för hur en effektiv fastighetsförvaltning ska bedrivas?

– Det absolut viktigaste är att vara nära kunden. Sedan handlar det om att ha ett tydligt uppdrag från fastighetsägaren, och om att minimera all byråkrati kring beslut och genomförande.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration