Nytt – och hälsosamt – liv i chokladfabriken

En yta på 6 000 kvadratmeter, vattenfall, alkoholrättigheter och världsunika maskiner.

Det som förr var Svea Choklads fabrik på Lindövägen i Norrköping håller på att förvandlas fullständigt.

– Det här är en av världens häftigaste gymanläggningar, säger Factory Fitness ägare Peter Eriksson.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-02-02 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Unikt. På utsidan ser det ut som vilken fabrikslokal som helst. Men på insidan är Factory Fitness unikt i många avseenden; storleken, den unika maskinparken – och "nattklubbskänslan".
Bild: Nicklas Tollesson


Han tar emot vid den stora receptionen, som påminner mer om en bar än om en gymreception. Här finns gott om sittplatser, stolar och bord för hungriga, och skönare skinnfåtöljer för folk som bara vill koppla av.

– Det här ska vara mycket mer än bara ett gym. Det ska vara en mötesplats, i stället för att träffas på ett café kan man träffas här. Inom kort får vi alkoholrättigheter och kan servera öl, vin och champagne, och anordna vinprovningar i samband med konferenser. Det här ska ha en countryclubkänsla och bli som en fritidsgård för vuxna som har träning som ett gemensamt intresse, säger Peter Eriksson.

På ena sidan av receptions/serveringsdelen ligger en enorm konditionsavdelning. 40 löpband och 30 cross­trainermaskiner, bland annat. 16 storbildsskärmar på den ena sidan och en 160-tums skärm på den andra. Biljardbord, butiksdel för träningskläder. Inglasat barnrum så att man kan hålla koll på barnen från löpbanden och så att barnen kan ha kontakt med föräldrarna.

Strävar efter Hiltonkänsla


Belysningen är dämpad och väggarna skiftar färg med jämna mellanrum.

– Ljussättningen är genomtänkt. Det röda får dig att ta i, det blåa får dig att vilja stanna kvar i lokalen och det gröna gör dig lugn. Vi strävar efter en Hiltonkänsla med inslag av nattklubb, säger Peter Eriksson.

På andra sidan om serveringen ligger vattenfallet – och det som utmärker Factory Fitness mest på gymmarknaden i Sverige: X-Force-maskinerna. I korta drag är finessen att vikterna är tyngre på "nervägen". Det handlar om så kallad negativ träning, du ska lyfta vikterna på tre sekunder, stanna kvar i toppläget i en sekund, och sedan hålla emot på nervägen – som ska ta fem sekunder – när vikterna blivit tyngre. I varje maskin finns en dator som styr belastningen.

– Det är världens bästa gymmaskiner, framtidens träning. De är mycket mer effektiva än de traditionella maskinerna, säger Peter Eriksson.
Artikelbild

Positivt med negativ träning. Peter Eriksson menar att de unika X-Forcemaskinerna är framtidens träningsredskap.
Bild: Nicklas Tollesson


Vågad satsning


Mannen bakom X-Force-maskinerna heter Mats Thulin. Han äger också den här fastigheten, genom bolaget Exporten 9 AB.

– Han är upphovsman till maskinerna och är patentinnehavare i uppemot ett 90-tal länder. Maskinerna har nyligen börjat tillverkas och det är de som gör att jag personligen har vågat satsa ett åttasiffrigt belopp på den här affärsidén, säger Peter Eriksson.
Artikelbild

Peter Eriksson
Bild: Nicklas Tollesson


Han har själv en lång bakgrund i gymbranschen och arbetade i många år för Nautilus (som köptes upp och blev Actic), och har vid sidan av det bland annat delägt restauranger och haft företag inom livsmedelsdistribution.

Han ser Factory Fitness i Norrköping som ett första referensanläggning för en framtida kedja.

– Det är svårt att säga just nu hur stort det här kan bli i framtiden. Just nu fokuserar vi på att snabbt få fler medlemmar. Vi har varit igång i två månader och har redan 2 500. Anläggningen är anpassad för 8 000–10 000 medlemmar. Vi ligger i nuläget nästan kusligt nära den affärsplan jag har gjort upp. Men det här är helt klart ett koncept som fungerar. Vi kanske blir världens största kedja, det kanske bara blir några anläggningar, vi får se. Men jag tror helt klart att det om några år finns fler Factory Fitness än den här, säger Peter Ericsson.

Planer på vårdhotell


Mats Thulin har storslagna planer för den gamla chokladfabriken, vars äldsta delar uppfördes i början av 1900-talet. Den byggdes sedan till flera gånger innan ägaren Cloetta Fazer flyttade produktionen till Ljungsbro år 2005, och i dag omfattar fastigheten nästan 23 000 kvadratmeter.

Porslinsimportören Bergqvists agenturer har i dag 700 kvadratmeter, men planerar att mer än fördubbla sina ytor.

– Nu i dagarna öppnar ett 600 kvadratmeter stort kontorshotell som redan är i princip fullbokat. Ett telekomföretag är på väg in och ytterligare ett företag inom fitness och träning, säger Peter Ericsson, som arbetar nära fastighetsägaren.

Det planeras också för ett hotell på uppemot 7 000 kvadratmeter, men innan det blir verklighet krävs en detaljplaneändring.

– Namnet ska givetvis bli Chocolate Hotel, det är redan registrerat. Hotellet blir i de äldsta delarna av fastigheten, det kommer att bli väldigt speciellt, med en unik planlösning. Dessutom kan det bli ett slags vårdhotell här, men det blir också när den nya detaljplanen blir klar.

Men att det har skakats liv i den gamla fabriken och att den kommer att bli ännu mer levande framöver råder det ingen tvekan om.

– Det här kvarteret håller på att förvandlas från en gammal gravplats till ett fullt blomstrande inslag i Norrköpings businessliv, säger Peter Eriksson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration