Stora – även på lokalsidan

Stångåstaden är, med nästan 19 000 lägenheter, mest känt som Linköpings största bostadsföretag. Men bolaget är också stort på lokalsidan – Stångåstaden äger hela 122 000 kvadratmeter lokaler.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Stort. I det 64 meter höga Tornet på Tornbyvägen finns Stångå­stadens huvudkontor, och det är bolagets enda renodlade kommersiella fastighet. Ulrika Eckerud ansvarar för Stångåstadens lokaler – bolaget som är mest känt som Linköpings största bostadsbolag äger hela 122 000 kvadratmeter lokaler.
Bild: Nicklas Tollesson


Ulrika Eckerud ansvarar för Stångåstadens lokaler.

– Många tänker på oss som ett renodlat bostadsbolag, men tio procent av vårt fastighets­bestånd utgörs av ­lokaler, säger hon.

Vi träffas i det så kallade Tornet på Tornbyvägen. Här har Stångåstaden, sedan drygt tre år, sitt huvudkontor.

– Det är verkligen häftiga lokaler, jag har bra utsikt från sjunde våningen, men högst upp är den helt fantastisk, säger Ulrika Eckerud.

Tornet är med sina 18 våningar – toppvåningen kallas våning 19, den 13:e våningen har man för säkerhets skull valt att hoppa över – 64 meter högt. Ett unikt hus för Linköping och en unik pjäs i Stångåstadens fastighetsportfölj – det är den enda renodlade kommersiella fastigheten bolaget äger. Förutom det egna kontoret finns Sky Hotel och Actic gym här.

Konstigt till en början


– När man byggde Tornet tyckte jag att det kändes lite konstigt att uppföra en sådan här byggnad här, men på sikt kommer det här området att vara inför­livat med staden. Nu rustas Industrigatan upp ordentligt och fler och fler kontor poppar upp i det gamla industriområdet.

Ungefär hälften av Stångåstadens lokalytor innehåller offentlig verksamhet, som service- eller vårdboenden. Resterande utgörs av rent kommersiella verksamheter, kontor, butiker, serviceinrättningar och restauranger.

– Det rör sig framför allt om lokaler som ligger i botten­planet på våra bostadshus.

Serviceinriktade


En viktig del av Stångåstadens lokalstrategi är att de ska ge service till bolagets boende.

– Vi kanske tänker mer på helheten än vad andra fastighetsbolag gör. Det är exempelvis viktigt att våra stadsdelscentrum finns och att de har ett bra innehåll, det ökar värdet på hela området. Det är också viktigt att vi kan hyra ut lokaler i bostadsområdena till olika föreningar som håller ungdomar sysselsatta.

Stångåstaden har inte speciellt många lediga lokaler.

– Nej, vi har nästan inget ledigt alls. Den största ­lediga lokalen vi har just nu är 180 kvadratmeter i Ryds stadsdelscentrum.

Ni har lokaler runt om i hela Linköping, hur har näringslivet påverkats av de oroliga tiderna?

– Man får ha respekt för att det är tuffare tider och det förekommer en och annan konkurs. Men på det hela taget mår näringslivet bra. Det byggs mycket, om än inte tillräckligt. Saab satsar stort på ett nytt kontorshus i Linköping, det betyder mycket och visar att man tror på staden.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration