Kontor med hög miljö profil i Västra Hamnen

I mars sätts spaden i marken för den andra etappen av det miljöprofilerade projektet Klyvaren i Västra Hamnen. 2 500 kvadratmeter flexibla och moderna kontor och affärslokaler ska stå klara i augusti 2015

Skriven av Sofia Grymer 2013-11-27 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Hållbarhet. Malmö stad har tillsammans med byggherrar och andra aktörer i Västra Hamnen jobbat fram riktlinjer för att måna om den ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarheten i området.
Bild: Hvidt Arkitekter


Den första etappen av kvarteret Klyvaren på Einar Hansens Esplanad i Västra Hamnen stod klart förra sommaren. Då handlade det om cirka 8 000 kvadratmeter, mestadels bostäder och en del butiker. I mars planeras start av den sista etappen av det miljösmarta kvarteret som enligt projektledare Joakim Feldt på fastighetsbolaget Vita Örn blir något utöver det vanliga.

– Miljöprofilen är väldigt hög, i etapp ett byggde vi Europas första klimatkompenserande bostadsfastighet och nu går vi ännu ett steg. Tekniken har utvecklats ytterligare och jag vet inget annat hus som använder dig av den här tekniken, det är väldigt nytt, säger han.

Minimalt med koldioxid


Fastigheten kommer att vara ett så kallat passivhus och använda sol- och vindenergi vilket innebär att den även i drift kommer att producera minimalt med koldioxid.
Artikelbild

Joakim Feldt
Bild: Privat


– Vi kommer dessutom att kunna flytta runt energin i kvarteret, blir det till exempel för varmt när solen ligger på sydsidan och för kallt på norrsidan flyttar vi värmen från sydsidan till norrsidan och tvärtom. Vi ser hela kvarteret som en enhet och kan flytta värme eller kyla mellan kontoren och bostäderna. Först när det finns ett nettobehov tillverkar vi ny värme eller kyla via de vindkraftsdrivna luftvärmepumparna, säger Joakim Feldt.

Malmö stad har tillsammans med byggherrar och andra aktörer i Västra Hamnen jobbat fram riktlinjer för att måna om den ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarheten i området. Och enligt Joakim Feldt leds miljöligan i Västra Hamnen av den första etappen av kvarteret Klyvaren.

– Jag vet inget annat liknande hus som har en lägre energiförbrukning och eftersom vi utvecklar fastigheter som vi sedan själva ska driva är de extra miljöinvesteringarna ingen kostad utan en kommande besparing. Det vi investerar i projektet tjänar vi in med råge under driften, säger han.

Vilken typ av företag riktar ni er till med den här kontorsfastigheten?

– Gärna företag som vill ha en hög miljöprofil. Många bryr sig inte om det i dag vilket är synd. Men denna fastighet kommer att bli perfekt för ett företag som vill ha ett miljövänligt profilhus med sin logga på fasaden med tanke på det centrala läget vid huvudgatorna. Det kan vara arkitektkontor eller en bank som kan ha kundkontakter i bottenplan till exempel.
Artikelbild

Passivhus. Fastigheten kommer att vara ett så kallat passivhus och använda sol- och vindenergi vilket innebär att den även i drift kommer att producera minimalt med koldioxid.
Bild: Link Arkitektur


Gemensam terrass


Fastigheten lämpar sig bra även att hyra ut våningsvis till olika företag säger Joakim Feldt. De olika planen binds ihop via en spiraltrappa som är central i fastigheten vilket gör att man lätt kan hyra flera våningsplan om man behöver.
"Vi ser hela kvarteret som en enhet och kan flytta värme eller kyla mellan kontoren och bostäderna."
– Lokalerna kan anpassas helt efter företagens önskemål, vi levererar en grundstandard och sedan finns alla möjligheter att få det precis som man vill.

På plan fyra kommer det att finns en gemensam terrass som en naturlig mötesplats för alla i fastigheten. Och Joakim Feldt har en tanke om att även placera en street-basketplan där.

– Ja, så skulle det kunna vara, lite inspirerat från USA. Det här är ett hightech-hus och vi vänder oss till dem som är intresserade av att etablera sig i ett sådant hus. Sedan är ju läget på "gräddhyllan" på Malmös nya affärsgata, Einar Hansens Esplanad, fantastiskt, det kan inte bli mer centralt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration