Biograf med fartvind

Glöm tre dimensioner, nu är det fem som gäller. Spänn fast dig i stolen, sätt på dig glasögonen och gör dig beredd på en filmupplevelse där du känner hur gräset slår kring fötterna och regnet stänker i ansiktet. – Det är en helt unik upplevelse, säger Jimmy Andersson, ägaren till Familias 5D-biograf.

Skriven av Sofia Grymer 2013-10-25 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Verklighetstroget. "Stolarna kan göra 64 olika rörelser och tanken är att det ska kännas så verklighetstroget som möjligt", säger Jimmy Andersson som äger 5D-biografen på Familia utanför Helsingborg.
Bild: Sofia Grymer


Upplevelsen i det mörklagda rummet i Steen & Ströms köpcentrum Familia kanske snarare påminner om den man får av en åkattraktion på ett nöjesfält än den i en traditionell biograf. Du klättrar upp i ett av de tolv sätena, spänner fast dig med ett bälte och sätter 3D-glasögonen på näsan. Sedan sätts filmen igång och du ger dig av på en hisnande resa. Stolen faller framåt, åt sidan, du känner fartvinden i ansiktet och när det blixtrar i filmen blinkar lampor i hela salongen.

– Stolarna kan göra 64 olika rörelser och tanken är att det ska kännas så verklighetstroget som möjligt. Det är en helt unik upplevelse, säger Jimmy Andersson, ägaren till 5D-biografen som öppnade i juni i år.

Vanligt i Bangkok


Idén fick han efter en resa i Bangkok där den här ­typen av biografer är betydligt mer vanliga än i Sverige. Väl hemma började han leta runt efter passade lokaler.
Artikelbild

Jimmy Andersson.
Bild: Sofia Grymer


– Först letade jag efter en lokal inne i centrala Helsingborg, men sedan tänkte jag om och insåg att idén passade bättre i ett köpcentrum, här är mer folk i ­rörelse och många familjer och barn. Dessutom ligger det bra till, det är lätt att ta sig hit ut, säger han.

Dragplåster


Då kom Jimmy i kontakt med Martin Klinteberg, center manager på Familia i Hyllinge strax utanför Helsingborg, som ville ha ett nytt dragplåster till köpcentrat och då började allt rulla på allvar.

– Jag tänkte att det skulle vara enkelt, men det var det inte. Jag fick hålla i allt, tänka på brandsäkerheten, ventilationen, se till att allt godkändes och hitta rätt ljudisolering så att grannarna inte skulle bli tokiga. Det var många sömnlösa nätter, säger han med ett leende.
Artikelbild

Bra läge. Familia är en bra plats för en 5D-biograf. Många familjer i rörelse och lätt att ta sig till och från Helsingborg, tycker Jimmy Andersson.
Bild: Sofia Grymer


Och projektet fick många i hans omgivning att skaka tveksamt på huvudet i början.

– Men nu har det gått två månader och jag har motbevisat dem. Det har gått riktigt, riktigt bra.

Än så länge har biografen haft runt 2 000 besökare som alla, enligt Jimmy, kommer ut från salongen med ett jättestort leende på läpparna. Och vissa har redan varit där fem–sex gånger, berättar han.

– Detta är för alla, vi har haft allt från tvååringar till 75-åringar här och jag har sett 50–60-åringar ha lika ­roligt som barnen. Vi tillför glädje.

Än så länge finns bara ett fåtal 5D-biografer i Sverige, men Jimmy Andersson är övertygad om att det kommer att bli fler.
Artikelbild


Bild: Sofia Grymer


– 3D har funnits länge nu och vi kommer fortsätta att gå mot detta. Om två–tre år kommer det att blåsa i ansiktet när du går på bio. Men egentligen är det ingen konkurrens mot vanlig bio.

Jimmy själv har inga planer på att hans engagemang i 5D-bio ska stanna med biografen på Familia. Visser­ligen har han också ett heltidsarbete vid sidan om som han trivs med, men han vill expandera och hoppas på att kunna öppna 5D-biografer på fler ställen när han har sett att det funkar och fått ut en vinst från den första biografen.

– Det finns plats för jättemånga sådana här biografer och jag vill gärna nå ut till alla ungdomar och in i Helsingborg.

Och centrumchefer på flera andra köpcentrum har redan visat intresse.

– Jag hör startskottet för 5D-bion i Sverige.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration