Smart lösning leder till stor besparing

Ecofective har lanserat en enkel energieffektiviseringslösning som vuxit snabbt i Sverige och Tyskland på kort tid. Men siktet är inställt högre än så. – Vårt mål är att täcka Europa och bli ännu större i Sverige, säger Thomas Wildig, marknadschef och delägare i Ecofective.

Skriven av Eddie Ekberg 2013-09-28 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Smart system. Med hjälp av Ecofectives system kan fastighetsägare spara minst 15 procent i uppvärmning. Det genererar förstås mycket pengar för en fastighetsägare med ett stort antal fastigheter och ökar värdet på befintliga fastigheter.
Bild: Ecofective


Wallenstam, Ikano Bostad och Fortifikationsverket är alla exempel på bolag som investerat i Ecofectives smarta energieffektiviseringssystem. Bolaget bildades så sent som förra året när Thomas Wildig och Björn Thelin under en tid haft ett större konsultuppdrag åt Wallenstam. Och på bara ett år som man varit igång har man växt från de två grundarna till att nu vara totalt 15 anställda och med kontor i Stockholm och Tyskland.
Artikelbild

Thomas Wildig, delägare och marknadschef.
Bild: Ecofective


– Intresset från marknaden har varit jättestort, vi har fått 20 nya kunder i Sverige och nästan lika många i Tyskland, säger Thomas Wildig.

Enkelt förklarat går deras system ut på att beräkna värmebehovet i förväg, och därmed kunna minimera energiåtgången innan läckage uppstår.

– Man kan säga att vår programvara energioptimerar var tionde minut, det är som att ha en energi­konsult i fastigheten som räknar ut en korrigerad utetemperatur och genomför en optimering var tionde minut. Men det har man ju inte råd med, så därför har vi automatiserat den funktionen, säger Thomas Wildig.

Och att det faktiskt fungerar har de fått kvitto på hos det ansedda undersökningsinstitutet Fraunhofer.

– Vi körde vårt system parallellt med ett befintligt system och resultatet blev en energibesparing på 15 procent med vårt system. Det var väldigt skönt att få ett kvitto på att systemet fungerar så bra. Det här innebär att fastighetsägare kan spara stora pengar genom att använda vårt system.
Artikelbild

Mats Pettersson, delägare och vd.
Bild: Ecofective


Men finns det inte redan en mängd likadana system?

– Jo, det finns några liknande i Sverige. Men vår programvara är unik i sin enkelhet och vi har en patenterad lösning som gör att vi kan applicera vårt system på vilket befintligt system som helst. Dessutom har vi nästan inga konkurrenter alls internationellt.

Vilken typ av kunder vill ni ha?

– Primärt större fastighetsägare och förvaltare. De köper vår lösning, vi bidrar med tekniken och utbildning och sedan får de hela besparingen.

Hur mycket kan en fastighetsägare spara?

– Det handlar om väldigt stora pengar. Säg att uppvärmningskostnaden ligger på 100 miljoner kronor, då blir 15 procent ganska mycket pengar i ren besparing. Investeringen betalar sig på mindre än 24 månader.

Vad är nästa steg för Ecofective?

– Att öka antalet installationer vi gör i Sverige och övriga Europa, att växa helt enkelt.

Hur stora ska ni bli?

– Vårt mål är att täcka Europa. Vi kommer nog att vara 45–50 anställda och göra ett par tusen installationer för hundratals kunder om ett par år.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration