Kungsleden vill gå mot strömmen

På Kungsleden vill de jobba långsiktigt och hitta utvecklingspotentialen i sina fastigheter. Det täta samarbetet med hyresgästerna är centralt. – Ringer en hyresgäst så engagerar vi oss och släpper det vi håller på med, det är naturligt för oss, säger regionchef Kjell Bergman.

Skriven av Sofia Grymer 2013-09-26 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Motströms. Kungsleden försöker hitta affärer som går lite mot strömmen och genererar avkastning, säger Kjell Bergman, regionchef.
Bild: Sofia Grymer


På Kungsledens huvudkontor i Stockholm leder en brun matta runt i korridorerna. Den ska symbolisera vandringsleden som inspirerat till företagets namn, berättar Kjell Bergman, chef för region nord på Kungsleden i Stockholm. Och namnet ska förmedla känslan av att vandra i de svenska fjällen, de vida perspektiven, överblicken och målet som ligger utstakat i fjärran. Kungsleden kallar sig själva för "möjligheternas fastighetsbolag".

– Vi försöker hitta affärer som går lite mot strömmen och som genererar bra avkastning. Våra fastig­heter ger en bra avkastning utifrån stabila och relativt låga hyror vilket ger möjlighet till utveckling. Vi vill hitta möjligheter tillsammans med våra hyresgäster, inte vara rädda för att testa nytt och vara lite nytänkande, säger Kjell Bergman.

Långsiktiga relationer


Han poängterar att med långsiktiga kundrelationer genereras affärsmöjligheter som medverkar till att få fastigheterna att gå lite bättre hela tiden.

– Hyresgästerna skall känna att vi är med om de behöver utveckla sin affärsidé vilket kan kräva förändringar i lokalerna. Med låga hyror blir driftskostnaderna centrala för oss. Vi försöker hitta lösningar som gör att driftskostnaderna blir lägre. Hittar vi möjligheter arbetar vi nära hyresgästerna för att genomföra dem.
Artikelbild

Kjell Bergman


Kungsledens strategi är att äga fastigheter i Norrlands utvecklingsstäder, i Stockholm och Mälardalen samt i sydvästra och södra Sverige. Organisationen är indelad i fyra geografiska regioner, nord, syd, väst och Mälardalen. Den största andelen lokaler i deras fastighetsbestånd är lager, logistik- och industrifastigheter.

– Vi har en ny organisation sedan årsskiftet. Vi lägger ännu mer fokus på fastigheter med potential att utvecklas genom förtätningar eller till andra verksamheter. Vi arbetar närmare kommunerna för att se till nya möjligheter med eventuella planändringar. Vi försöker mer aktivt hitta mervärden i fastigheterna.

Hur är ni som hyresvärd?

– Jag tror att vi uppfattas som att vi är engagerade och intresserade av våra fastigheter. Det är i alla fall vår förhoppning att vi ska uppfattas så. Vi vill vara närvarande och besöker därför våra hyresgäster regelbundet. Ringer en hyresgäst så släpper vi det vi håller på med. Vi försöker också vara proaktiva och hitta lösningar som gagnar båda parter.

Vilken är er bästa lediga lokal just nu?

– Vi har stor potential i en fastighet i Tyresö. Det är ­Ericssons gamla kontor som ligger nära Tyresö Centrum där det utvecklas nya bostäder. Vi får en vakans efter att vuxengymnasiet flyttar ut, på ungefär 3 000 kvadratmeter. Jag tror att efterfrågan på verksamheter och kontorslokaler kommer att öka nu när det byggs så extremt mycket i Tyresö, kommunen växer verkligen. Vi vill hitta en hyresgäst, gärna med kommunal service eller verksamhet, som kan gagna kommunens expansion och våra övriga hyresgäster. Vi har för övrigt en spännande portfölj med fastigheter i Tyresö.

Vad är det bästa med att jobba på Kungsleden?

– Jag har jobbat här sedan 2004 och tycker att företagskulturen är bra. Den bygger på en kompetent och prestigelös organisation med mycket eget ansvar där vi gärna hjälper varandra.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration