De planterar nya träd för varje möbel

Det behövs ett större helhetstänk i fastighetsbranschen när det gäller hållbarhet. Det är mycket fokus på miljöcertifieringar, men fastighetens inredning glöms ofta bort. Det menar Jonathan Nilsson, vd för det hållbara möbelföretaget Green Furniture Sweden. – Vi tycker att man måste tänka hela vägen, säger han.

Skriven av Sofia Grymer 2013-09-18 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Offentliga miljöer. Green Furniture Sweden har börjat leverera möbler till Jernhusen och är aktuella med möbler till landets stationer. I dag finns deras gröna, hållbara möbler på bland annat Stockholms centralstation, Landvetter flygplats och köpcentrat Nova Lund.
Bild: Green Furniture Sweden


Företaget Green Furniture Sweden’s historia började för sex år sedan då Johan Berhin, företagets grundare och designer, förfasades över hur illa det luktade i en möbelfabrik och insåg att det måste finnas ett bättre sätt för miljön att tillverka möbler på. I dag är trä och benlim det enda som används i tillverkningsprocessen av deras restaurangstolar, och även i tillverkningen av bänkar och lampor har de gjort det yttersta för att processen och möblerna ska vara rena, giftfria och snälla mot både naturen och de människor som arbetar med tillverkningen.

– Träet i våra stolar är spillvirke som vi köper av en golvtillverkare som gör ekgolv. Vi använder restbitarna som annars skulle skickas in i ugnen och brännas i ett värmeverk. Vi tar hand om träet och gör möbler av det, säger Jonathan Nilsson.

Inga träd till spillo


Och när stolarna efter många år är förbrukade går de att lägga i komposten, om man nu vill.

– Inga träd går till spillo och dessutom planterar vi nya träd för varje möbel vi tillverkar. Det blir fler nya träd än vad vi gör av med.

Green Furniture Sweden har börja leverera möbler till Jernhusen, fastighetsbolaget som bland annat äger många av stationerna längs den svenska järnvägen, och är aktuella med möbler till landets stationer. I dag finns deras gröna, hållbara möbler på bland annat Stockholms centralstation, Landvetter flygplats och köpcentrat Nova Lund.

– Det är en fantastisk exponering för oss. Om ett år har fem miljoner personer gått förbi och sett våra möbler på Stockholm central. Vi visar att det går att satsa på hållbara möbler och det är jätteviktigt för oss.

Måste tänka hela vägen


I företaget finns en stark förändringsvilja. En Svanen-märkning på möblerna räcker inte utan de vill förändra sättet som möbler tillverkas på och minska påverkan på miljön. I fastighetsbranschen fokuseras det mycket på olika miljöcertifieringar som Leed och Green Building och att bygga grönt, men sedan bryr man sig inte om inredningen, säger Jonathan Nilsson.
Artikelbild

Rena möbler. Green Furniture Sweden gör det yttersta för att tillverkningsprocessen och möblerna ska vara rena, giftfria och snälla mot både naturen och de människor som arbetar med tillverkningen.
Bild: Green Furniture Sweden


– De glömmer den biten och stoppar inredning som kan vara giftig i byggnaden, det kan vara möbler med bromerade flamskyddsmedel, ftalater och andra kemikalier som i bästa fall ha en oklar inverkan på vår hälsa. Vi menar att man måste tänka hela vägen och med ganska små medel kan man göra väldigt stor skillnad.

Och för att föra fram sitt budskap håller de föreläsningar och utbildar folk i branschen bland annat om så kallat "Lotox Living", hur man med enkla medel kan minska på de dolda gifterna i sin omgivning.

– Varför detta är viktigt? Ja, det kan vi fråga våra barn om. Det handlar ju om mycket påtagligare och närliggande orsaker än att isbjörnarna inte har någonstans att bo till slut. Det handlar om hälsan hos dig, mig och våra barn som lever i de här miljöerna. Intellektuellt förstår vi alla att detta är viktigt, säger Jonathan Nilsson och påpekar hur mycket hälsofarliga kemikalier vi har i våra hem i form av nya elektronikprodukter och saker tillverkade av plast.

– Har du någon gång haft en ny bil vet du hur den luktar, det är kemikalier, inte tallbarr eller havsluft. Själv skulle jag aldrig köpa något annat än en begagnad bil, och köper man ny elektronik eller möbler bör man ställa det i garaget i tre månader innan du tar in det i ditt hem och börjar använda det. I synnerhet om det luktar nytt, du känner igen doften. Det är viktigt för dig själv, säger han.

Även om de flesta av oss i dag är någorlunda medvetna om att vi belastar klimatet och miljön hårt genom vårt sätt att leva, är steget långt till att det miljömedvetna valet alltid ska vara överordnat när vi köper nya produkter. Att produkterna som Green Furniture Sweden tillverkar är miljövänliga innebär ofta bara en bonus för konsumenten, säger Jonathan Nilsson. Det är andra saker som avgör köpet.

– Våra möbler måste hålla hög klass och hålla länge. Designen är jätteviktig, det måste vara snyggt och elegant och finnas en bra funktion, annars funkar det inte, säger Jonathan Nilsson, och avslutar med att konstatera:

– Det enda vi kan göra är att utbilda människor och se till att det finns ett miljövänligt alternativ.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration