"Vi kan bli hur stora som helst"

Balder är det lilla fastighetsbolaget som på bara några år växt och blivit ett av Sveriges största. – Vi är ett väldigt speciellt bolag. Det finns mycket kunskap, idéer och kreativitet, säger Bernt Brantvik på Balder i Malmö

Skriven av Sofia Grymer 2013-09-15 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Balder är ett ungt fastighetsbolag som bildades 2005. Huvudkontoret ligger i Göteborg men de finns representerade på ytterligare 13 orter runt om i Sverige. Balder är nischade på kommersiella, centrala lokaler med tyngd och kvalitet, men har också cirka 20 000 lägenheter.

– Centrala fastigheter borgar för kvalitet, och har du tyngre fastigheter får du tyngre hyresgäster som oftast vill ligga i city. Dessutom vill många sitta i en häftig fastighet och då har du väldigt liten vakans, säger Bernt Brantvik som är områdesansvarig för Balder i Malmö.

Spännande resa


Han har varit med i bolaget nästan ända sedan de startade upp i Malmö hösten 2005.
Artikelbild

Bernt Brantvik
Bild: Sofia Grymer


– När jag började i Balder var vi 20 anställda i hela Sverige och ägde fastigheter värda tre miljarder. I dag är vi 215 anställda och har ett fastighetsbestånd värt mellan 22 och 23 miljarder. Det har varit en väldigt tuff och spännande resa, säger han.

Balders resa i Malmö började i Rosengård centrum där de ägde en enda fastighet. Efterhand förvärvade de fastigheten Spinneriet mitt i centrala Malmö där Balder sitter i dag. Fastigheten intill – Hansakompaniet – har 24 000 kvadratmeter kontor och lokaler och ett garage på 15 000 kvadratmeter.

– Samtidigt som vi förvärvade Spinneriet och bestämde oss för att flytta in här fick vi ett väldigt bra bud på fastigheten i Rosengård centrum som vi inte kunde säga nej till. I oktober 2006 köpte vi kommersiella fastigheter från Akelius eftersom de ville satsa på lägenheter. Då fick vi väldigt mycket kommersiellt i Malmö. Sedan dess har vi successivt växt och utökat vårt område och vår personal, säger Bernt Brantvik.

Inga gränser


I Balder finns en stor utvecklingspotential för de anställda. Det finns inga gränser och inget som kan stoppa dig, berättar Bernt Brantvik.

– Balder är ett väldigt speciellt bolag. I och med att vi är ett väldigt ungt bolag har vi personal som kommer från väldigt olika delar av fastighetsbranschen. Därför har vi väldigt mycket kunskap, idéer och kreativitet. Men du behöver inte komma från branschen, vi har anställt förvaltare som varit våra egna fastighetsskötare. Vill du testa något nytt säger chefen åt dig att köra.

Bernt Brantvik berättar om en anställd som började som fastighetsskötare och fick chansen att testa jobbet som förvaltarassistent. I dag, fem år senare, är han förvaltningsansvarig för bostäder i Stockholm.

– Det går att komma långt inom Balder. Och det innebär fördelar för hyresgästen också. Vi behöver inte utbilda personalen i hur företaget fungerar utan de kan redan alla rutiner när de kommer inifrån.

Hur är ni som hyresvärd?

– Vi har gjort kundundersökningar där resultatet har varit varken bäst eller sämst, men de har gett oss något att arbeta på. De är ett viktigt redskap. Kommunikation med hyresgästerna är viktigt, att ge dem allt de behöver veta och att det är en ren, snygg utemiljö och att man kan känna sig trygg. Det är viktigt att komma ihåg vem som betalar din lön. Att få bra, långsiktiga hyresgäster är nummer ett i min värld.

Vad har varit mest spännande under din tid på Balder?

– När jag var med om en nystart av Balder i Stockholm. Jag pendlade upp tre dagar i veckan tillsammans med vår vice vd. Det är mycket mer action där och hyresgästerna har mycket mer koll på deras avtal. Jag lärde mig massor. En annan höjdpunkt var när jag gjorde en jätteuthyrning till en skolverksamhet i Halmstad. Det blev ett väldigt bra avtal. Men allting är skoj. Nummer ett är att ha varit med i lilla Balder ända sedan starten.

Hur ser framtiden för Balder ut?

– Vi kommer att fortsätta växa, sakta men säkert. Ledningen säger att vi ska bli det största privatägda fastig­hetsbolaget och jag vill följa med länge, länge till. Vi kan bli hur stora som helst.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration