Glasvasen först ut i Södra Nyhamnen

Nyligen gick startskottet för Glasvasen. Vilket också betyder startskottet för Jernhusens utveckling av hela Södra Nyhamnen, som förutom kontor även omfattar bland annat bostäder och tingsrätt. – Det här området hör utan tvekan till Malmös mest attraktiva just nu, säger Rolf Larsson, regionchef på Jernhusen i Malmö.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-05-17 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Först ut. Glasvasen blir först ut i Jernhusens satsning i Södra Nyhamnen. Därefter följer en rad byggnationer av såväl kontor som bostäder längs Carlsgatan.
Bild: Jernhusen


I mitten av april påbörjades markarbetet för Jernhusens kontorsbyggnad Glasvasen alldeles intill Malmö Centralstation. I dag slingrar sig ett orange­färgat plank runt byggarbetsplatsen och där innanför växer stadens nya landmärke sakta fram. I november 2015 ska den stå klar, denna runda och gröna skapelse i sex våningsplan med uthyrningsbara kontorsytor på 6 000 kvadratmeter och med bottenplan för butiker, restauranger och kaféer. Enligt Rolf Larsson pågår nu förhandlingar med hyresgäster.

– Det blir troligtvis fem till tio kontorshyresgäster, men vilka det blir kan vi inte gå ut med ännu. Intresset är mycket stort, främst på kontorssidan, vilket inte är konstigt med tanke på närheten till centralen. Vad gäller butiksverksamheter så är intresset stort där också, även om det har varit lite tufft på den marknaden i centrum den senaste tiden.

Utan baksida


Glasvasens mjuka form, som präglar både fasaden och interiören, har sitt ursprung i Carlsgatans runda och snirklande ­karaktär. Samtidigt kontrasterar den mot de raka linjerna i intilliggande Posthuset och stationsbyggnaden. Vilket också är Kanozi Arkitekters tanke med Glas­vasen, som byggs utan någon baksida.
Artikelbild


Bild: Jernhusen


– Oavsett varifrån man närmar sig Glasvasen så ska det kännas som framsidan. Utanför blir det ett torg som kommer att smälta samman med stationsområdets uteplats och kontorsentrén blir i hörnet mot Carlsgatan, berättar Rolf Larsson.

Uppdraget att bygga Glasvasen har gått till Veidekke.

– Vi är mycket stolta över att ha fått förtroendet att få vara med och bidra till en spännande modern arkitektur samt att utveckla en ny stadsdel för ett mer attraktivt Malmö, säger Stefan Wegner, arbetschef på Veidekke Bygg Syd.

Glasvasen är den första byggnaden i Jernhusens utveckling av Södra Nyhamnen, som sträcker sig från Posthuset och 600 meter österut, längs Carlsgatan och järnvägsspåren. Projektet är uppdelat i tre etapper. Förutom Glasvasen så består den första etappen av en byggnad som kommer att rymma kontor eller hotell samt ytterligare ett hus som ska rymma omkring 50 lägenheter. Detaljplanen för den första etappen är klubbad och byggstart för de båda sistnämnda husen planeras till nästa år.

– Tidsplanen är inte helt spikad och vad gäller bostadsprojektet så letar vi efter en samarbetspartner. Men vi räknar med att komma igång under nästa år med båda husen, säger Rolf Larsson.

Andra etappen


Den andra etappen omfattar totalt 20 000 kvadratmeter lokalyta och hit planeras bland annat Malmö tingsrätt att flytta. 2018 beräknas huset stå klart. Detalj­planearbetet pågår fortfarande, men beräknas vara klart nästa år.

– Här har vi tecknat ett samarbetsavtal med Norrporten som kommer att bygga huset, de har erfarenhet av just den här typen av byggnader och hyresgäst blir Domstolsverket. Denna etapp innefattar också bostäder i ett högre hus, tillägger Rolf Larsson.

Den tredje etappen är den största och omfattar hela 65 000 kvadratmeter lokalyta med flera byggnader som kommer att bli bostäder och kontor. Kanozis tanke med Södra Nyhamnen är att husen ska se ut som en gles kam, med några uppstickande hus och några lägre. De högsta husen blir 15 våningar höga. Malmö Stad började nyligen arbeta med en fördjupad översiktsplan för hela Nyhamnen, vilket tyder på stora visioner för det centralt belägna området.

– Det finns en stor potential i hela Nyhamnen och jag skulle säga att det är nog det mest intressanta området i hela Malmö eftersom det ligger nära centrum men ändå har vattenkontakt, säger Rolf Larsson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration