Malmö Live – stadens nya kulturcentrum

Malmö Live blir ett kulturcentrum mitt i city som välkomnar alla. Om knappt ett år står Skanskas enorma projekt klart. – Det är ett väldigt roligt projekt eftersom det syns tydligt och det finns ett stort allmänintresse i det, säger Staffan Andersson, projektdirektör på Skanska.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-05-16 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Stor arbetsplats. Till hösten kommer totalt 600 personer att arbeta i området, vilket gör det till Malmös just nu största projekt.
Bild: Skanska


Endast en kort promenad från Citytunnelns station, längs Neptunigatan, reser sig den halvfärdiga byggnaden som kommer att bli Malmöbornas nya mötesplats. Om knappt ett år står Malmö Live klart. Vilket betyder den del av kvarteret som består av tre sammanhängande huskroppar och som kommer att rymma en kongressanläggning med hotell samt konserthus. Totalt handlar det om 56 000 kvadratmeter lokalyta signerad danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen.

Ekpanel för rätt akustik


– Detta blir en levande plats som alltid står öppen. När inte konserthuset har något arrangemang så är det ändå verksamhet i hotell- och kongressdelen. Man ska kunna sitta vid ett kafé vid kanalen eller åka upp till hotellets skybar på 25:e våningsplan, berättar Staffan Andersson vid Skanskas kontor i kvarteret.
Artikelbild

Malmö Live
Bild: Skanska


Den stora konsertsalen kommer att ha plats för 1 600 åskådare, dessutom byggs en mindre flexibel sal med plats för 350 sittande eller 500 stående personer. Det centrala för ett konserthus är självfallet akustiken. Detta faktum gör samtidigt byggnationen komplext och involverar många människor.

– Precis som ett instrument måste vara stämt så måste en konsertsal ha rätt akustik. Både väggar och tak ska kläs med ekpanel som måste sitta i ett speciellt mönster för att ljudet ska perfekt. Samtidigt ska det höras lika bra oavsett var du sitter eller om det är fullt eller halvfullt i salen, säger Staffan Andersson.

Fasaden på byggnaderna kommer att bestå av keramiska, triangulära stavar. Hotellet blir vitt, kongressen gul och konserthuset rött. Färgerna har hämtats från Malmö stads färgskala, alltså färger som historiskt sett har präglat staden.

– Den här byggnaden är byggd för Malmö, den skulle till exempel inte kunna stå i Göteborg. Beroende på var­ifrån man tittar på byggnaden så kommer den också att ändra skepnad beroende på hur ljuset faller, säger Staffan Andersson.
Artikelbild

Malmö Live
Bild: Skanska


Största projektet


I dagsläget arbetar omkring 430 personer i kvarteret och till hösten kommer den siffran att stiga till 600, vilket gör projektet till det största just nu i Malmö och det nästa största – efter Öresundsbron – i modern tid. Investeringsvolymen i projektet är på totalt tre miljarder, var­av Skanska står för två och Malmö stad för en miljard.
Artikelbild

Staffan Andersson
Bild: Henrik Ekberg


Hela kvarteret Malmö Live, som Skanska är entreprenör för, omfattar totalt 90 000 kvadratmeter. Förutom hotell- och kongressdelen samt konserthuset byggs även två bostadshus och ett kontorshus. Nästa sommar ska kontoret och bostadshuset Sopranen, med en vitputsad fasad och som byggs närmast kanalen, stå klart. Året efter, 2016, ska det andra bostadshuset, ett rött tegel­hus med namnet Tenoren, vara klar för inflyttning. Totalt handlar det om 158 lägenheter som för­delas på två bostadsrättsföreningar.

– Parallellt med detta jobbar Malmö stad med de allmänna ytorna i kvarteret. I Sopranen har vi sålt i stort sett alla lägenheter och försäljningen av bostäderna i Tenoren startar till hösten.

Skanska är entreprenör för hela projektet och byggherre för hotell- och kongressdelen samt kontorshuset och bostadshusen. Malmö stad är byggherre för konserthuset och det tillhörande garaget. När hotell- och kongresshuset står klart nästa år kommer Afa Fastigheter att ta över ägandet och hyresgäst blir Nordic Choice genom sitt koncept Clarion Hotel.

Kontorshuset blir en 12 000 kvadratmeter stor byggnad och i dagsläget är 25 procent av lokalerna redan uthyrda. Enligt Staffan Andersson är det hårt tryck på kontoren och han tror att det kommer att bli mellan åtta och tio företag som flyttar in.

– Läget gör att intresset är stort. Det är 150 meter till Citytunnelns station. Hela city har ju flyttats en bit norrut sedan Malmö högskolas etablering här och utvecklingen av Västra Hamnen, vilket gör området väldigt attraktivt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration