Aranäs vill utveckla Kungsbacka

Aranäs är Kungsbackas privata samhällsbyggare nummer 1 och bolaget har ett flertal intressanta projekt på gång framöver. Bolagets vd Jonas Håkansson berättar här om läget för bolagets kommersiella projekt – och om frustrationen över att det i vissa fall tar så lång tid att förverkliga planerna. – Vi har i dag i stort sett inga vakanser, vilket innebär att vi inte har något att erbjuda företag som vill etablera sig här. Samtidigt finns det en stor efterfrågan, säger han.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-12-09 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Aranäs planer. Aranäs vill bygga ett 16 våningar högt hus, men kommunen vill att det ska bli cirka tio våningar.
Bild: Aranäs


Vill utveckla kring Hotell Halland


Aranäs vill utveckla Hotell Halland och området kring hotellet.

Från Aranäs sida vill man riva Nordeahuset och utreda en påbyggnad av Handelsbankenhuset, alternativt riva det och i stället uppföra två nya hus – ett med sex våningar där det fyra våningar höga Handelsbankenhuset står i dag och ett landmärke med runt 16 våningar för att ersätta det två våningar höga Nordeahuset.

Kommunen vill dock inte tillåta 16 våningar, men kan tänka sig tio.

– Det är synd. Det här är entrén till Kungsbacka från Resecentrum, då vill vi bygga något som kan bli en symbol för staden. Allas ambition är att staden ska förtätas och vi bygger hus som ska stå i över 100 år. Vi kommer att ångra oss om 20 år om vi inte vågar vara lite djärva nu när chansen finns.

De nya byggnaderna kommer att innehålla både bostäder och kontor. Samtidigt planeras en modernisering av hotelldelen, säger Jonas Håkansson.

– Vi ska nu sätta oss med kommunen och utse en grupp och gå vidare med det här. Det är viktigt att vi gör det tillsammans med kommunen så att vi arbetar fram en gemensam målbild.
Jonas Håkansson hoppas på att detaljplanearbetet ska vara klart 2015–2016 och att projektet ska vara färdigställt senast 2017–2018.

Artikelbild

Kvarteret Valand. Planerna på en ny stadsdel som binder samman Kungsmässan med Innerstaden har funnits länge. Aranäs hoppas nu på byggstart våren 2015.
Bild: 02Landskap och QPG


Kvarteret Valand ska binda samman Kungsmässan med Innerstaden


Aranäs har i flera år planerat att binda samman Kungsmässan med Innerstaden genom kvarteret Valand, väster om Kungsbackaån.

Den största anledningen till att det har dragit ut på tiden är oklarheter kring hur mycket kommunen skulle sälja marken för.

Sammanlagt omfattar projektet sju byggnader med cirka 270 lägenheter – hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter – och 12 000–14 000 kvadratmeter kontor, service och butiker, både i bottenplan på bostadshusen och i renodlade kontorshus.

– Vi hade ett intentionsavtal där marken var prissatt, men sedan ifrågasattes det om marken var rätt prissatt. Man fick ta en vända till och det tog ett helt år, säger Jonas Håkansson, som nu hoppas att en lagakraft vunnen detaljplan ska vara på plats till våren.

– Det är flera år försenat och vi vill inget hellre än att komma igång. Det råder stor bostadsbrist i Kungsbacka och stor efterfrågan på kontor. Vi har i dag i stort sett inga vakanser, vilket både är bra och dåligt – vi har ju inget att erbjuda när företag vill etablera sig här, säger Jonas Håkansson.

Byggstart kan sedan ske våren 2015. Aranäs börjar med parkeringshuset i den södra delen av området och går sedan vidare med byggnationen närmast Kungsmässan (norra änden) för att därefter bygga ihop området.

Artikelbild

Onsalamotet. En av fyra tomter är fortfarande tillgänglig vid vägstoppet Onsalamotet, men Aranäs gör sig ingen brådska med att få dit en aktör.
Bild: White


En tomt kvar vid Onsalamotet


Tre av fyra tomter vid det nya vägstoppet Onsalamotet har tagits i besittning, av McDonalds, Statoil och Lilla Laxen (en filial till Laxbutiken som finns i Falkenberg och Ljungskile).

– Vi har en tomt kvar. Vi hade lätt kunnat få dit en aktör men vi tycker att det är viktigt att det blir rätt aktör, därför har vi väntat med den tomten. Vi behöver inte stressa fram det här, utan har bestämt oss för att vänta ett par år för att kunna se vad som saknas i Onsalamotet, säger Jonas Håkansson.

Statoil och McDonalds öppnade i maj 2012 och Lilla Laxen i våras.

Här finns nya möjligheter


Aranäs äger Kungsgärdet, åkermarken norr om Elof Lindälvs gymnasium och vill bebygga marken ända upp till verksamhetsområdet på norra sidan av gärdet.
– Det kan bli jättestort, men vi är precis i startskedet. Kontakterna med kommunen har precis tagits, säger Jonas Håkansson.

Kungsmässan ska byggas ut


Det 28 000 kvadratmeter stora Kungsmässan är ett av Sveriges mest framgångsrika köpcentrum.

– Förra året var första gången på 17 år som julhandelns omsättning minskade i Sverige. Men i Kungsmässan ökade omsättningen med 3,3 procent. Det säger en hel del, säger Jonas Håkansson.

Trycket för att etablera sig i Kungsmässan är stort och Aranäs vill därför bygga ut köpcentrumet – i både östlig och västlig riktning – med 11 500 kvadratmeter.

– Det finns behov av mer yta och det är viktigt att kunna möta den framtida konkurrensen.

Hur har kommunen ställt sig till planerna?

– Kommunen är positiv och håller just nu på med ett omfattande utredningsarbete, som rör trafiklösningar, park- och miljöfrågor, Innerstadens påverkan, Räddningstjänst och så vidare.

Siktar ni på att den nya delen ska ha samma upplägg som den gamla eller blir det ett nytt koncept?

– Svårt att säga, det är inte alltid lätt att veta. Ett bra köpcentrum bör bestå till ungefär 80 procent av en väldigt bra bas – stora kedjor som står för större delen av omsättningen och som skapar ett bra flöde. Sedan behövs 20 procent edge, som gör köpcentrumet unikt. Vissa försöker med för mycket edge, det går inte, men man kan inte heller ha för lite.

Jonas Håkansson hoppas på en färdig detaljplan i början av 2015, vilket kan innebära en möjlig byggstart 2015–2016.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration