Coop Fastigheter bygger butik med tennishall på taket

En livsmedelsbutik med tennishall på taket. Coop Fastigheters projekt i Tumba är originellt, men troligtvis något vi kommer att få se mer av i framtiden. – Det finns ett stort behov av idrottsanläggningar och genom att bygga på taket utnyttjar man marken effektivt, säger Pär Nilsson, som ansvarar för Coop Fastigheters utvecklingsprojekt.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-11-05 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Originellt. Coop Fastigheter ska bygga en butik på närmare 4 000 kvadratmeter och på taket en idrottshall med tennis- och padeltennisbanor. Marken är belägen strax öster om Tumba, bredvid Willys.
Bild: Coop Fastigheter


Coop Fastigheter vill bygga en Coop-butik på en obebyggd tomt strax öster om Tumba Centrum, bredvid Willys. På denna butik planeras en tennishall med plats för fyra vanliga tennisplaner samt två så kallade padeltennisbanor. Pär Nilsson berättar att Coop länge har funderat på en butik i området. Samtidigt finns behov av en ny tennishall i Botkyrka kommun. Kommunen, som äger marken, kom därför med förslaget att sälja tomten till Coop för uppförandet av en kombinerad livsmedelsbutik och idrottshall.
Artikelbild

Positiv till idén. Idén med en idrottshall på taket kom från Botkyrka kommun som äger marken. "De tyckte att Tumba Tennis behövde en ny hall och vi gillade konceptet", säger Pär Nilsson, projektansvarig på Coop Fastigheter.
Bild: Coop Fastigheter


– Tumba Tennis behöver en ny hall och vi tyckte det lät som en bra idé, säger Pär Nilsson.

Ett inriktningsbeslut finns redan, nu väntar Coop Fastigheter på att fullmäktige ska säga sitt om försäljningen och att detaljplanen ska spikas.

– Vi hoppas på ett beslut i slutet av året och att vi kan börja bygga i början av 2015. Vi räknar med en byggtid på närmare två år. Det är ganska dåliga markförhållanden på platsen, vilket gör att det krävs pålning, berättar Pär Nilsson.

Relativt stor butik


Det är ännu inte bestämt vilket typ av Coop-butik det blir, men det blir en relativt stor på närmare 4 000 kvadratmeter med inriktning mot livsmedel. Idrottshallen kommer att rymma 4 200 kvadratmeter lokalyta, dessutom planeras för ett 1 700 kvadratmeter stort gym i anläggningen.

– Vi för diskussioner med några intressenter, men ännu är inget klart vilket gym det blir. Vad gäller tennishallen så har vi skrivit ett längre avtal med Tumba Tennis, säger Pär Nilsson.

Med varför en satsning på padeltennis?

– Det är en väldigt stor sport i södra Europa. Man kan beskriva den som en blandning mellan tennis och squash. Det är samtidigt en bra ingång för yngre till tennisen. Det finns bara ett par stycken padelhallar i landet i dag och denna satsning var något som Tumba Tennis efterfrågade.

Har ni någon liknande anläggning i landet?

– Nej, inte med en idrottsanläggning på taket. Däremot håller vi på med ett projekt i Spånga där vi bygger en butik med bostäder på taket.

Tror du att det här konceptet kommer att bli vanligare framöver?

– Just vad gäller idrottsanläggningar så är det en stor brist i hela Stockholmsregionen så behovet finns. Sen utnyttjar man marken på ett bra sätt genom att bygga på taket. Överskottsvärmen från Coop-butiken ska värma upp både tennishall och gym, vilket är bra för miljön, men det är också en kostnadseffektiv lösning, säger Pär Nilsson som tillägger att anläggningen ska klassas enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration