Färjeterminal blir hotell- och konferensanläggning

Bostäder och en hotell- och konferensanläggning med spa. Äntligen kan byggnationen vid Jönsaplan i centrala Landskrona starta. – Landskrona saknar en sådan här anläggning, säger Peter Billquist, vd för Paulssons Fastigheter i Landskrona.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Vy från Badhusgatan.
Bild: Jais Arkitekter


Planer för den kommunägda marken har dock inte saknats. Länge var det aktuellt att JM, genom ett optionsavtal, skulle bygga bostäder på platsen. Men byggstarten dröjde och till slut drog sig JM ur. I stället dök Paulssons upp; det Lundabaserade bostadsbolaget som för ett par år sedan köpte upp Markarydsbostäders närmare 800 lägenheter i Landskrona. Och i april antogs exploateringsbeslutet som möjliggör byggstart för projektet som omfattar 45 bostadsrätter och 130 hotellrum med tillhörande konferensutrymmen, gym, spa och restaurang.

Populärt koncept


– Det här konceptet med hotell, konferens, gym och spa är populärt och vi har inget liknande här i Landskrona. I stället åker folk till Ystad, Halmstad, Falkenberg ­eller Varberg. Det slipper de snart, säger Peter Billquist.

Rakt över kanalen från Jönsaplan ligger stads­huset och vänder man sig ett kvarts varv åt höger reser sig den mäktiga Sofia Albertina kyrka från slutet av 1700-talet. Peter Billquist berättar att Jönsaplansprojektet omfattar två vinkelhus med parkeringsutrymmen emellan. Närmast havet kommer bostadshuset att byggas och mot stadshuset planeras för hotell- och konferensanläggning. Båda husen byggs i fyra plan med en indragen femte våning, liksom den övriga bebyggelsen i området. Under husen blir det två underjordiska garage­våningar. Gymmet och spat kommer att inhysas på femte våningen med en härlig utsikt över Öresund och i bottenplan av hotellet blir det restaurang. I bostadshusets bottenplan som totalt rymmer 500 kvadratmeter blir det ytor för butiker.

– Riktigt hur lägenheterna kommer att se ut är inte helt klart än, men det blir lite olika storlekar på dem. Och efter sommaren räknar vi med att påbörja försäljningen. Vi märker redan nu ett stort intresse, säger Peter Billquist.

Hotellet med tillhörande konferens och spa kommer att drivas av Hotell Öresund, som därmed flyttar verksamheten från den anrika adressen på Selma Lagerlöfs väg. Totalt blir hotelldelen på närmare 8 000 kvadratmeter och bostadshuset på cirka 5 500 kvadratmeter. Landskroniten och tidigare stadsdirektören Peter Billquist förklarar satsningen i Landskrona med att staden är på gång och "up coming".

– Vi tror på Landskrona, det byggs mycket bostäder här och staden kommer att växa. Vad som krävs också är att man snyggar till staden och gör den fräschare. Vi kommer tillsammans med kommunen och kyrkan att bygga ett litet torg framför kyrkan, mot Jönsaplan. Det kommer att hjälpa till att framhäva den gamla byggnaden.

Klart 2017


Totalt beräknas projektet kosta cirka 350 miljoner kronor. Husen och lokalerna ska utformas tillsammans med Helsingborgbaserade Jais arkitekter och om ett par år tror Peter Billquist att det nya Jönsaplan står klart.

– Förhoppningsvis kan vi börja bygga under året och då ska det stå klart sommaren 2017.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration