Tar ett helhetsgrepp om Landskronas fastighetsmarknad

En av de viktigare frågorna för Landskrona Stadsutveckling är att förbättra fastighetsägarstrukturen i staden. Nyligen köpte man en bostadsfastighet som även har rymt svartklubbar. – Där kan det i stället bli förskola, säger Christian Alexandersson, vd för det nystartade bolaget

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Serneke planerar ett 18-våningshus i korsningen Östergatan, Österleden och Regeringsgatan. Om huset blir verklighet kommer det att rymma kontor, bostäder och handel.
Bild: Serneke


Landskrona Stadsutveckling bildades 2013 av Landskrona stad och de sex fastighetsbolagen HSB Landskrona, Svenska Hus, Heimstaden, Fastighets AB Tornet, Lindström Fastigheter och Paulssons Fastigheter. Det främsta syftet med bolaget är att ta ett helhetsgrepp och vända utvecklingen i stadsdelarna Centrum och Öster, som de senaste åren har haft stora problem med oseriösa fastighetsägare och en svart bostadsmarknad. Och man har redan kommit en bra bit på vägen.

– Det har funnits fastighetsägare i staden som har varit lycksökare utan några större ambitioner. Men de senaste två åren har vi sett till att 1 300 lägenheter har bytt ägare. Vi har även fått bort 130 lägenheter av dålig karaktär mitt i centrala staden från marknaden och konverterat dem till handelsplatser så att det blir arbetsplatser i stället. Detta stärker innerstadshandeln, säger Christian Alexandersson.

Ska återfå sin forna glans


Christian Alexandersson kommer närmast från en tjänst som vd för Arenastaden i Solna. Han har även varit kommunchef i Halmstad och försäljnings- och marknadschef på NCC. Alexandersson tror på Landskrona och att staden ska återfå sin forna glans.

– Vi vill att Landskrona ska bli den stad som den en gång var tänkt att bli med dess fina logistiska läge och fantastiska innerstad. Landskrona har en uttalad innerstadshandel, och den vill vi utveckla, säger han.

Tillsammans med de sex bolagen – som gemensamt har gått in med 4,5 miljoner kronor – och ytterligare tolv mindre fastighetsbolag har man tagit fram en gemensam uthyrningspolicy. De 18 bolagens fastighetsbestånd uppgår till 90 procent av Landskronas totala bestånd. Landskrona Stadsutveckling går även i vissa fall in och köper upp fastigheter. I april köpte bolaget ett bostadshus på Ödmanssonsgatan med 13 lägenheter och lokaler i bottenplan där två svartklubbar har hållit till.

– Det var mycket liv och störningar där, men nu har vi säkrat så att den ena svartklubben är borta. Vi ser nu över möjligheterna för andra verksamheter som inte stör de boende. Det finns till exempel behov av förskolor i staden så det kan vara ett alternativ och där har vi också intressenter, berättar Christian Alexandersson.

I början av juni köpte man även Läkarvillan vid lasarettet, ett hus som de senaste åren har förfallit rejält. Vad som händer med den är inte klart än.

– Men vi är inte en traditionell fastighetsägare, utan marknaden ska själv fungera och köpa sina fastigheter, men i de fall vi kan stoppa något som går åt fel håll så kan vi gå in och köpa. Vi vill säkra utvecklingen av fastigheter och lägga ut dem på marknaden igen, säger Christian Alexandersson, som hyser stora förhoppningar om Landskronas framtid.

– Det händer så mycket här. Ta till exempel bara Sernekes satsning på ett 18-våningshus med handel, kontor och lägenheter i korsningen Östergatan, Österleden och Regeringsgatan. Blir det verklighet så får Landskrona ett nytt landmärke. Det kommer också att förstärka centrumhandeln.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration