Skogs renodlar fastighetsbeståndet

Försäljningen av fyra fastigheter vid Malmö Airport innebar en renodling av Skogs fastighetsbestånd. Det familjeägda fastighetsbolaget äger nu fyra fastigheter i Helsingborg, Landskrona och Trelleborg. – Det kan bli tal om fler förändringar i portföljen, men när vet jag inte, säger Rickard Nilsson, vd på Skogs.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Skogs fastighet på Bergaliden i Helsingborg består av två byggnader där den ena nyligen har renoverats för att bevara karaktär och anrika detaljer från 1895 då den stod klar.
Bild: Skogs


Skogs, eller Skogskupan, var ursprungligen ett tryckeriföretag med bas i Trelleborg. 1998 såldes tryckeriverksamheten och i dag utgörs huvudverksamheten av förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter i sydvästra Skåne. Skogs är ett familjeägt bolag med Rolf Skog som huvudägare. På kontoret på Sallerupsvägen i Malmö arbetar tre personer och ytterligare fyra jobbar som fastighetsskötare ute på fältet. I början av juni sålde Skogs sina fyra hangarfastigheter – med en total uthyrningsbar yta om närmare 20 000 kvadratmeter – på Hangarvägen vid Malmö Airport till Swedavia. Försäljningen var en del av det statliga bolagets jätteaffär med Alecta som totalt omfattade 20 fastigheter vid landets tre största internationella flygplatser.

– Vi har ägt fastigheter vid Malmö Airport i 20 år och vi kände att det var dags att göra en omstrukturering av portföljen där vi går mer mot kontor och fastigheter med lägre risk och avkastningsnivå, berättar Rickard Nilsson.

Bevarar anrika detaljer


I Landskrona hamn äger Skogs två industrifastigheter med uthyrningsbara ytor om 5 000 respektive 24 000 kvadratmeter. Störst hyresgäst i Landskrona är Faiveley Transport Nordic. På Johan Kocksgatan i centrala Trelle­borg har man en fastighet som för några år sedan genomgick en stor renovering och där Kunskapsskolan är den största hyresgästen. I lokalerna finns även gym, frisör och kontorshotell. Skogs 8 000 kvadratmeter stora fastighet på Bergaliden i Helsingborg består av två byggnader varav den ena inhyser skolverksamhet. Den andra byggnaden har nyligen varsamt renoverats för att bevara dess ursprungliga karaktär och anrika detaljer från 1895 då den stod klar. Hyresgäster är bland andra Pyramid Communication, Ernst & Young och Capio Citykliniken.

– Där har vi gjort stora investeringar och det känns bra att successivt ha etablerat oss på uthyrningsmarknaden i Helsingborg, där vi nu har fullt uthyrt, säger Rickard Nilsson.

Mellan 2006 och 2011 gjordes även andra renoveringsarbeten av fastighetsbeståndet, men sedan 2011 har man mer fokuserat på att förvalta det befintliga beståndet.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi lägger stor vikt vid att vara lyhörda, tillgängliga och personliga. Hyresgästerna ska känna till vår personal och snabbt kunna få hjälp om det är något. Vi försöker även vara långsiktiga och jobbar både med avtalets innehåll med att utveckla lokalerna efter hyresgästernas önskemål och behov. När det gäller industriuthyrning och större uthyrningar så handlar det mycket om relationsskapande, att försöka hitta en dialog.

Hur ser du på framtiden?


– Vi kommer nog att strukturera om lite mer i portföljen, men när det sker vet jag inte. Just nu har vi ett bra kassaflöde, vi får se när vi hittar något lämpligt tillfälle att investera.

Vilken är er största lediga lokal?


– I Landskrona har vi en lager- och industrilokal på 4 100 kvadratmeter med takhöjd på 14 meter och två traverskranar som klarar 30 ton. I anslutning till denna har vi två lediga lokaler om vardera 1 500 kvadratmeter. Där för vi lite diskussioner med tänkbara hyresgäster.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration