Eklandias nya projekt har höga miljöambitioner

Eklandia gör återigen en satsning på Lindholmen. Målet är att kontorshuset Blenda ska stå inflyttningsklart i januari 2017.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I kontorshuset Blenda vill man mixa små och stora hyresgäster.
Bild: Liljewall Arkitekter


De senaste åren har Eklandia genomfört flera projekt på Lindholmen. De har byggt kontorshuset Aurora, Semcons nya kontorsfastighet och kontorshuset som de själva sitter i.

– Det är ett mycket intressant och dynamiskt utvecklingsområde i staden. Kombinationen akademi, forskning och högteknologiska företag i ett vackert vattennära område gör att vi vill fortsätta utöka och koncentrera vårt bestånd här, säger Cecilia Fasth, vd på Eklandia.

Projektet Blenda kommer att bli ett kontorshus om drygt 9 000 kvadratmeter. Huset är ritat av Lilje­wall Arkitekter. I dagsläget är man i full gång med grundarbeten för källaren som kommer att innehålla omklädningsrum, cykelparkering och garage. Enligt Cecilia Fasth kommer stommen att resas vid årsskiftet 2015/2016, och de första hyresgästerna ska flytta in i januari 2017.

Internationell miljöklassning


Eklandia har höga miljöambitioner med projektet. Huset är precertifierat enligt den svenska versionen av Breeam-systemet, nivå "Excellent", vilket är den näst högsta nivån på den femgradiga skalan. Cecilia Fasth berättar att man valde just Breeam eftersom flera av företagen på Lindholmen har internationell koppling, vilket medför att vissa av dem har krav på sig att välja lokaler med internationell miljöklassning.

– Det är spännande att jobba med den svenska versionen av systemet och vi testar exempelvis solpaneler, gröna tak och effektiva installationslösningar. Vi har också mycket strikta krav vid inköp av material, säger Cecilia Fasth.

Hon berättar att man har diskussioner igång med befintliga kunder som vill flytta till Lindholmen. Dessutom finns det nya kunder som vill till området. Klara hyresgäster är Getinge, Aliaro och Schaeffler Sverige. I nuläget finns 7 000 kvadratmeter ledigt.

– Vi tecknade avtal med tre företag före sommaren. Vi följer vår uthyrningsplan och har som ambition att mixa stora och små hyresgäster för ett spännande kontorshus som passar in i miljön, säger Cecilia Fasth.

Snabba resultat


Nybygget på Lindholmen erbjuder enligt Cecilia Fasth expansion och etablering i moderna hållbara lokaler, men det förstärker även visionen om Lindholmen ­Science Park.

– Personligen tycker jag att det är spännande att de sista byggbara tomterna med utsikt över hamninloppet bebyggs, så att det blir en tät kvartersstruktur här ute, säger hon.

Man har förhållandevis kort byggtid för projektet, vilket gör att grannarna runt omkring kommer se resultat snabbt. Cecilia Fasth vill även lyfta fram det tillskott i form av bostäder som möjliggörs i en ny detalj­plan i nära anslutning till deras kontor.

– Det kommer att skapa ytterligare liv och rörelse på Lindholmen och bidra till en mer komplett stadsbild. Inom några år kommer karaktären vara annorlunda för oss som arbetar, studerar eller bor på Lindholmen, säger hon.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration