Första spadtaget för Mölndal Galleria

I augusti påbörjades äntligen byggnationen av Mölndal Galleria. – Målet är att Mölndal ska få den fräschaste och trevligaste gallerian på västkusten, säger Tobias Fröberg på Citycon.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I dags läget är alla större butiker uthyrda i Mölndal Galleria.
Bild: Rstudio for Architecture AB och Arkitekterna Krook & Tjäder


Mölndal Galleria är ett partnersamarbete mellan Citycon och NCC som båda är hälftenägare till ett gemensamt projektbolag för utveckling och uppförande av den nya gallerian. Citycon kommer att förvärva NCC:s andel när projektet är färdigställt och är gallerians långsiktiga ägare, utvecklare och förvaltare.

– Vi ville starta för länge sedan, men det är oftast en lång process innan detaljplanen går igenom för denna typ av projekt, säger Tobias Fröberg som är projektutvecklingschef på Citycon.

Grundarbetet påbörjat


Att de valde att ge sig in i projektet med den nya gallerian i Mölndal är ingen slump.

– Vår strategi är gallerior i centrala lägen i städer, och Mölndal har de rätta förutsättningarna för det vi vill göra. På så sätt passade det som handen i handsken, säger Tobias Fröberg.

Den 6 augusti började byggandet av gallerian, och rent legalt var det också då som Citycon och NCC gemensamt köpte fastigheterna av kommunen. Än så länge har man endast börjat med grundarbete som exempelvis provpålning. Mycket av arbetet i början utgörs också av att riva gamla hus.

– Vi får hoppas att Mölndalsborna har tålamod för tyvärr innehåller ju ett sådant här projekt mer än att bara bygga nytt, säger Tobias Fröberg.

Den nya gallerian öppnar 2018 och det officiella spadtaget togs den 27 augusti under Mölndals bro. På plats fanns bland andra kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson, Nils Styf, investeringschef på Citycon och Johanna Hult-Rentsch, regionchef på NCC. De talade alla om en lång process och att bygget äntligen har satt igång. Ett hundratal människor hade samlats för att bevittna spadtaget.

I dagsläget är alla större butiker i gallerian uthyrda. Bland annat kommer en stor Ica, Systembolaget och Lindex flytta in. Dessutom kommer man att ha västkustens största H&M. Enligt Tobias Fröberg är ungefär 60 procent av lokalerna uthyrda. Man stressar dock inte för att hyra ut resten.

– Just nu jobbar vi i lugnare takt för att kunna ge Mölndalsborna den allra bästa butiksmixen, säger han.

En tanke är att gallerian ska innehålla ett familjeanpassat mat- och restaurangutbud.

– Vi vill att man ska kunna spendera torsdagskvällen med familjen i Mölndal Galleria. Liknande utbud finns inte riktigt i staden i dag. Men eftersom det är mycket som händer på restaurangfronten just nu tar vi det lite lugnare med den delen av uthyrningen, säger han.

En levande miljö


Målet är att Mölndal Galleria ska bli mer än bara någonstans dit man går för att handla. Det ska vara en plats där folk kan träffas i en levande miljö.

– Mölndal är också en stor knutpunkt för kollektivtrafik där det passerar mycket folk. Det skapar efterfrågan på många och bra caféer och restauranger. När den nya innerstaden och SCA-kontoret står klart blir det ännu fler personer som gärna ger sig ut på stan för att ta sig en matbit, säger Tobias Fröberg.

När det gäller gallerians utformning satsar Citycon på att skapa en modern och inbjudande känsla.

– Det ska vara modernt, men vi satsar inte på att göra något rymdskepp. Vi kommer att använda utomhusmaterial inomhus för att det ska kännas som en del av staden, säger Tobias Fröberg.

En utmaning med projektet är enligt honom att få ihop allt med handel, bostäder, parkeringar och en inbyggd bro, då det är mycket som ska in på en liten yta.

– Men det är ett positivt och glatt projekt och det har gått bra med uthyrningen. Folk verkar vilja vara i Mölndal helt enkelt, säger Tobias Fröberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration