Snart står Atollen klar

Vid årsskiftet står Atollen klar, och arbetet har gått bättre än väntat. – Nu ska vi få området att blomstra och integrera det med resten av centrum, säger Peder Karlén, fastighetschef på Fastighets AB Corallen.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Vi har väldigt höga miljöambitioner med de här fastigheterna. Vårt ena hus är redan certifierat enligt Miljöbyggnad silver, och det har vi ambitionen att det andra också ska bli", säger Peder Karlén, fastighetschef på Corallen.
Bild: Rasmus Thedin


2008 uppvaktade Corallen kommunen då de sett att det projekt som då var tänkt på marken hade gått i stå.

– Vår ambition är att vara en del av utvecklingen av staden och vi såg att en av de mest centrala delarna av Jönköping stod still. Det skapade frågetecken hos de som funderade på att etablera sig i Jönköping och blev ett hinder i Jönköpings utveckling. Så vi presenterade för kommunen att det fanns andra alternativ, säger ­Peder Karlén.

Ny entré till city


En ny upphandling gjordes för området och 2010 påbörjades det nya projektet på riktigt. Byggstart skedde sommaren 2012. Första inflytt ägde rum i november året därpå.

– Vi har lyckats skapa en utvidgning av centrum och en helt ny entré till Jönköping city.

Atollen består av tre huskroppar, där Corallen står som fastighetsägare i två av dem. Övriga fastighetsägare i området är Jönköpings kommun som äger P-huset, HSB Göta och Fastighets AB Eric Ekblad.

Ekblads fastighet, som bland annat inrymmer Team Sportia och hyresrätter, var den som stod färdig först. Samtidigt öppnade Corallen kvarteret som heter ­Atollen med butiker som Fabriken, Telia och Burger King, medan produktion av kontor fortsatte högre upp i byggnaden.

Största hyresvärden


Corallen äger drygt 10 000 kvadratmeter i området, vilket motsvarar cirka 40 procent. När det kommer till kommersiella lokaler är de den absolut största hyres­värden, och de enda som förvaltar kontorslokaler i Atollen.

– Kommunen vill ha blandstad och jag skulle vilja påstå att det här projektet är ett av få genomförda projekt där man faktiskt lyckats genomföra det på riktigt.

I det kvarter där Corallen äger allt förutom parkeringshuset är det många människor som rör sig.

– Det är byggt för att klara av det. Här finns butiker, snabbmat, en stor livsmedelsbutik, vårdcentral, ögonklinik, bank, försäkringsbolag och bostäder, vilket gör att det är en väldigt hög puls.

Många arbetsplatser


I det andra kvarteret som Corallen är involverade i, tillsammans med HSB, och som har namnet Kvarteret ­Algen, öppnade Systembolaget före sommaren. Där finns även butiker, frisörsalong samt restauranger ut mot Munksjön. På plan två har WSP kontor med plats för 100 arbetsplatser.

– De har närmare fyra meter i takhöjd och stora fönster ut mot sjön, säger Peder Karlén.

Vid årsskiftet kommer all byggnation att vara färdig och hyresgäster flyttar in kontinuerligt. Tanken är att även kommunala gator och torg ska vara klara i år.

I Corallens del finns nu endast en kontorslokal kvar, samt två butiker.

– Vi har passerat gränsen där vi kan säga att det är rätt välfyllt. Det har gått förhållandevis bra att hyra ut här, sett till hur konjunkturen varit för handeln.

Peder Karlén säger att de fått ett fantastiskt flöde på gatorna och att Jönköpingsbornas rörelsemönster har ändrats. Besöksfrekvensen har ökat månad för månad.

– Det är fantastiskt roligt när gatorna öppnas upp och det är människor och liv här. Vi har tillfört Jön­köping något nytt, säger Peder Karlén.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration