Vargön fortsätter växa

Den gamla bussterminalen vid E4 har ersatts av Västerhusets projekt Vargön med bland andra Netonnet och Stenbergs som hyresgäster. Nu fortsätter utvecklingen med ett kontorshus och om allt går enligt planerna kommer det även att bli ett höghus på platsen.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Etapp tre på Vargön kommer att stå klar för inflyttning till våren.
Bild: NCC och Arkitekthuset, Jönköping


Tomten ägdes tidigare av Swebus. Alla byggnaderna från den tiden är nu rivna.

I etapp ett byggdes det hus som Stenbergs flyttade in i 2012. Ett projekt som belönades med Jön­köpings kommuns stadsbyggnadspris.

I etapp två byggdes det hus där Netonnet sitter i dag.

Nu håller Västerhuset på med etapp tre som ska bli ett kontorshus om 5 000 kvadratmeter. Inflyttning kommer att påbörjas under senvåren nästa år. I dags­läget är drygt hälften uthyrt till NCC och Sensys Traffic. NCC, som har byggt de båda första etapperna, står som byggherre även denna gång.

Huset kommer att byggas med en dubbelfasad av glas som både släpper in ljus och stänger ute ljud. Sam­tidigt skapar glasfasaden en ljuspunkt invid E4:an och infarten till Jönköping.

– Dels är det estetiskt och dels är det energimässigt bra, säger Pier Skörd, fastighetschef på Västerhuset.

– Vi har fokuserat mycket på belysning i den här fastigheten. Dels kommer fasadutsmyckningen att vara upplyst och dels är det enbart LED-belysning inne i byggnaden, fortsätter han.

De räknar med totalt minst fyra–fem hyresgäster i huset, och hoppas på att hitta långsiktiga hyresgäster som tycker att läget är bra.

– Det här är ett av få lägen kvar i Jönköping vid E4. Och att Netonnet valde att etablera sig här tyder på att det är ett bra läge. Vi ser redan att det finns ett stort intresse för etapp tre.

Efter etapp tre finns det en bit kvar av tomten. Där har de en tanke om att bygga ett höghus. Hur högt det blir beror på hur högt de tillåts bygga.

– Detaljplanen behöver ändras för att det ska bli möjligt, men det tror jag ska gå. Men det är en process som tar några år. Jag räknar med att vi kan börja planeringen av den etappen i slutet av nästa år.

– Det kommer att bli naturligt med en blandning av hyresgäster där. Det kommer nog att bli lite mer samhällsservice. En restaurang, kanske ett apotek och en vårdcentral. Och kommer vi tillräckligt högt vore det häftigt med en skybar, säger Pier Skörd.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration