Efterlängtat stadshus på Madängen

I september påbörjas byggnationen av ett hus innehållandes två efterlängtade saker i Huskvarna: ett stadshus och en Icabutik. – Den här tomten har varit ganska tråkig i många år. Den nya byggnaden kommer att försköna entrén till Huskvarna, säger Peter Ström, arbetschef på Peab i Jönköping.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det nya stadshuset kommer att försköna entrén till Huskvarna.
Bild: HMXW Arkitekter


Byggnaden blir fem våningar fördelat på tre kontorsplan för olika förvaltningar, ett biblioteksplan för Jönköpings kommun samt ett suterrängplan med Icabutiken. Icas lokaler är på 4 000 kvadratmeter. Kommunens del är på 8 000 kvadratmeter.

– Ica har haft planer för det här i tio år, och kommunen har jobbat med denna tomt sedan 2002, säger Peter Ström, arbetschef på Peab i Jönköping.

Kommunen och Ica äger sina respektive delar av fastigheten.

– Det har varit väldigt viktigt för Huskvarnaborna att få ett eget hus att samlas i ända sedan sammanslagningen mellan Jönköping och Huskvarna, säger Peter Ström.

NCC ägde tomten tidigare, men kommunen har köpt tillbaka den för att samla sina olika verksamheter, som i dag finns på flera olika platser i Jönköping och Huskvarna.

– Området är en gammal soptipp, så vi får vidta en rad åtgärder för att få bort gaserna ur marken. De kommer att ventileras bort med permanenta fläktar på parkeringen som ska byggas utanför stadshuset, säger Peter Ström.

– Det är mycket sand, grus och asfalt som ska forslas bort, ungefär 15 000 kubikmeter. Det är förorenat, så vi jobbar tätt ihop med Miljö- och hälsoförvaltningen. Det är det som tar lite tid i det här projektet.

En ny rondell kommer att byggas för att göra den nya byggnaden mer lättillgänglig.

– Det ligger väldigt bra med närhet till motorvägen. Det är bra för folk som vill åka dit och handla från kommuner norr om stan, säger Peter Ström.

Ica planerar att flytta in i februari 2017 och kommunen efter sommaren samma år.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration