Stora planer för Saabs gamla lokaler

I september förra året köpte Nordika fastigheten Domherren, på Slottsgatan, av Saab. De planerar att utveckla fastigheten på sikt. – Vi tyckte att det här var en spännande fastighet som ligger bra till och där vi kan göra något bra på sikt. Allt från bostäder till kontor, säger Jonas Grandér, vd på Nordika.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Industribyggnaden från 1960-talet ska upprustas och få ett modernare utseende.
Bild: Enter Arkitektur AB


Saab sitter i dag i lokalerna och har där elektroniklabb och kontor, främst för Gripen. När de sålde fastigheten tecknade de ett hyresavtal som innebär att de kommer att sitta kvar där i max tre år, fram till att deras nya lokaler i Huskvarna står klara.

Nordika kan i dagsläget inte säga till 100 procent vad som kommer att hända i lokalerna när Saab flyttar, men de är inne på flera spår.

– Det kommer förmodligen att byggas bostäder där det är parkering i dag. De befintliga lokalerna kan antingen komma att bli kontor, en blandning av kontor och handel, eller bostäder.

Just nu håller de på med en detaljplaneprocess.

– Det brukar ta två–tre år och det passar oss bra, då vi har en hyresgäst där under tiden. Saab behöver parkeringsplatserna, så vi kan inte göra något förrän de flyttar.

Redan nu pågår uthyrningsarbetet av de befintliga lokalerna.

– Söker man större kontorslokaler är det få ställen man hittar det på i Jönköping. Så fort Saab flyttar ut kan vi sätta igång med renovering och vi är beredda att lägga mycket pengar på att uppgradera lokalerna.

Jonas Grandér beskriver läget som klockrent.

– Det är inte långt till gågatan och det är inte långt till torget. Det kommer att byggas bostäder på andra sidan vägen och det här kommer att bli en mer integrerad del av stadskärnan. När det byggdes på 60-talet var det här utanför stan, men Jönköping har växt och det här kommer att bli en del av stadskärnan. Ska man hitta ett mer centralt läge får man gå till gågatan.

De befintliga lokalerna är på 17 000 kvadratmeter och Nordika planerar en tillbyggnad på 12 000–13 000 kvadratmeter. De planerar även för laddstationer för elbilar och elcyklar.

– Om man behöver nya lokaler är det här ett bra tillfälle att hitta stora sammanhängande ytor. Att bygga nytt är det enda andra alternativet och då kommer man inte så här centralt. Jag tror att det här kan bli bra, och leva kvar en lång tid framöver, säger Jonas Grandér.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration