Nytt lagerkoncept med korta hyresavtal

Skanskas nya lagerkoncept Kubiklager har redan blivit verklighet i Göteborg. Nu siktar man även på att etablera det prisade och flexibla konceptet i Stockholm. – Optimalt vore att bygga strax söder om Stockholm, säger Henrik Ahnström på Skanska.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-06-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det första Kubiklagret byggde Skanska i Göteborg. Nu planerar bolaget ytterligare Kubiklager i Göteborg, Malmö, Helsingborg och i Stockholm där Arlanda och stadens södra delar hör till de mest intressanta områdena.
Bild: Skanska


Skanskas nya lagerkoncept Orrekulla Kubiklager utsågs nyligen till Årets Intralogistiklösning vid Logistik och Transportmässan i Göteborg. Det vinnande konceptet består av flexibla lokaler som lätt kan anpassas till respektive kunds behov. Det är utvecklat för att möta kundernas förutsättningar på den lättrörliga konsumentmarknaden där många företag i dag har behov av mindre och lättillgängliga lagerlokaler. I vinnarmotiveringen uppmärksammades Orrekulla Kubik­lagers flexibilitet särskilt och det beskrevs som en modern anläggning där lagerkunder enkelt kan välja storlek och funktion på lagerytan utan att behöva betala för mer än man använder.

Extra plus fick man för att man kan skräddarsy var kontor, omklädningsrum och andra faciliteter placeras.

– Det kändes fantastiskt att ta emot det här priset. Vi ser utmärkelsen som ett bevis på att vi lyckats med vårt arbete, säger Henrik Ahnström.

Vill ha korta avtal


Henrik Ahnström berättar att när han började arbeta med lager och logistik på Skanska för två år sedan såg han och teamet över vad Skanska erbjöd marknaden samt jämförde detta mot vad marknaden efterfrågade. Vad han fann var att Skanska främst offererade klassiska centrallager på 10 000 kvadratmeter och uppåt.

– Men det många vill ha i dag är lite mindre och flexibla lagerytor på mellan 3 000 och 7 000 kvadratmeter, framförallt med korta och flexibla hyresavtal. Hyresgästerna vill också ha tillgång till lokalerna med kort varsel. Det kan vi ge dem nu eftersom vi bygger våra Kubiklager på spekulation.

Enligt Henrik Ahnström är Skanskas Kubiklager också lätta att ställa om för nya hyresgäster när de gamla flyttar. På Hisingen i Göteborg står Skanskas första Kubiklager klart. Där erbjuder Skanska lokaler från 2 000 upp till 13 000 kvadratmeter med en avtalslängd från tre år. Väggarna placeras där hyresgästen vill ha dem, hyresgästen väljer var kontor, omklädningsrum, wc och dusch ska placeras samt antal portar. Skanska planerar ytterligare Kubiklager i Göteborg, i Norra Hamnen i Malmö och i Helsingborg. I Stockholm har Skanska byggbar mark i Arlandastad och i Jordbro – där man för övrigt just nu bygger ett nytt distributionscenter åt elgrossisten Rexel Sverige. Både Arlandastad och Jordbro är tänkbara lokaliseringar för Kubiklager i Stockholm.

– Vi har gjort utredningar på en etablering av Kubiklager i Arlanda och kommit fram till att det finns potential med området. Samtidigt är vi intresserade av att hitta fler möjligheter för Kubiklageretableringar närmare city, säger han och fortsätter:

– Optimalt vore strax söder om Stockholm, eller norr omkring Lunda. Det är tillräckligt nära city.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration