Nu startar renoveringen av Nationalmuseum

Efter ett års evakuering påbörjas nu den stora renoveringen av Nationalmuseum. Ett komplext uppdrag som ska utföras av Skanska. – Det är ett projekt med många utmaningar, men vi har en gedigen erfarenhet från liknande arbeten, säger Victor Verboog, distriktschef på Skanska.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-13 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

På tiden. I 147 år hade Nationalmuseum stått öppet för folket när den anrika byggnaden slog igen portarna förra året för att påbörja förflyttningen av museets föremål. Nu startar själva renoveringen som Skanska ska utföra och som beräknas pågå till juni 2017.
Bild: Linn Ahlgren/Nationalmuseum


Efter att ha varit öppet i 147 år stängde Nationalmuseum portarna i februari 2013. Föremålen och samlingarna har sedan dess successivt förflyttats från den gamla byggnaden, som uppfördes som Sveriges museum för folket, symboliskt placerat mitt emot Stockholms slott. Statens fastighetsverk, som förvaltar byggnaden på Blasieholmen, har under året tillsammans med Wingårdh Arkitekter och Wikerstål Arkitekter arbetat med projektering och detaljplanering kring projektet. Men nu är det arbetet avslutat och renoveringen kan påbörjas.
Artikelbild

Utmaning. Enligt Skanskas distriktschef, Victor Verboog, är det ett projekt med många utmaningar som kräver många olika typer av yrkeskuskaper.
Bild: Skanska


– Renoveringen och ombyggnaden av National­museum engagerar många och vi kommer att se till att det finns goda möjligheter att följa detta spännande projekt på olika sätt, berättar Lenka Medin, fastighetschef på SFV.

Skadar inte konsten


Bland annat kommer nya tekniska innovationer göra det möjligt att ta upp igensatta fönster så att de släpper in ljus utan att det skadar konsten. Museet får även en avancerad klimatanläggning och de publika ytorna blir cirka 2 300 kvadratmeter större. Till exempel kommer de båda ljusgårdarna, som i dag är hörsal och restaurang, att byggas om till utställningsytor. Dessutom kommer en ny planlösning och ny teknik att göra det nedre planet enkelt att hålla öppet under kvällstid som enskild del.

Mål att nå nivå Silver


Uppdraget att utföra arbetet har gått till Skanska. Kontraktet är värt cirka 700 miljoner kronor. I uppdraget ligger renovering av huvudbyggnad, installation av hissar, tekniska installationer, säkerhetshöjande åtgärder, upprättande av teleanläggning samt mindre åtgärder i annexbyggnaden från 60-talet. Dessutom ska en kulvert i anslutning till huvudbyggnaden byggas. Ambitionen är att uppfylla kraven för Miljöbyggnad, nivå Silver.

– Det är ett högt satt mål, men absolut möjligt med dagens teknik och utan att påverka byggnadens utseende, säger Victor Verboog, som uppskattar att 200 tjänstemän och yrkesmän kommer att vara sysselsatta vid Blasieholmen när arbetet kommer igång ordentligt.

– Vi har all expertis på Skanska som vi behöver för ett sådant här projekt. Vi har gjort en rad liknade renoveringar av äldre byggnader, dock är Nationalmuseum det absolut största.

Nationalmuseums bruttoyta uppgår till 21 000 kvadratmeter för huvudbyggnaden och 1 200 kvadratmeter för annexbyggnaden. I juni 2017 planeras renoveringsarbetet vara klart.

– Nya Nationalmuseum kommer att bjuda besökarna på en helt ny upplevelse av både byggnaden och museets konst. Museet blir större, ljusare och tillgängligheten bättre, säger Lenka Medin.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration