Microsoft knep förstaplatsen i Sveriges Snyggaste Kontor 2013

Microsoft tänkte om och anpassade det nya kontoret efter sina behov. De frigjorde 30 procent av kontorsytan och tog hem segern i Sveriges Snyggaste Kontor 2013. – Vinsten är en superhärlig bekräftelse på att vi har tänkt helt rätt, säger Lotta Bergius på Microsoft.

Skriven av Sofia Grymer 2013-12-12 | Event

Dela på linkedIn

Artikelbild

Artikelbild

Microsofts Sverigekontor
Bild: Jason Strong


Det var en stolt representant från Microsofts Sverigekontor som tog emot vinsten i Sveriges Snyggaste Kontor på Oscarsteaterns scen. Lotta Bergius är fastighetschef på Microsoft och beslutade genast att vinstskulpturen, skapad av Ernst Billgren, skulle få en hedersplats i receptionen på kontoret.

– Nu är vi inte bara Sveriges bästa arbetsplats utan också den snyggaste, säger hon.

Microsoft utsågs nämligen tidigare i år av organisationsutvecklingsföretaget Great Place To Work Institute till Sveriges bästa arbetsplats.

– Vinsten i Sveriges Snyggaste Kontor är en bekräftelse på att vi har tänkt helt rätt och skapar en nöjdhet och stolthet hos våra medarbetare. Det är roligt att kunna påvisa att vi lever som vi lär, säger Lotta Bergius.
Artikelbild

Microsofts Sverigekontor
Bild: Jason Strong


Har frigjort yta


Microsofts kontor ligger i Kista och är skapat av Spectrum arkitekter, som tidigare var en del av Murman arkitekter. Inför skapandet av det nya kontoret gjorde Microsoft en mätning för att se hur deras kontor utnyttjades och det visade sig att tre fjärde­delar av de närmare 600 skrivborden stod tomma, och skrivborden tog upp cirka 60 procent av ytan. De 82 konferensrummen som fanns att tillgå var däremot oftast uppbokade. I det nya kontoret har de personliga skrivborden ersatts av 1 800 olika typer av platser där man själv väljer den plats som passar bäst utifrån arbetsuppgift och sinnesstämning. På så sätt har de frigjort 30 procent av ytan.
Artikelbild

Microsofts Sverigekontor
Bild: Jason Strong


DNA – "Det Nya Arbetslivet"


– Vi har anpassat vårt kontor till konceptet vi kallar "Det Nya Arbetslivet", DNA, och det har inget att göra med fysiska arbetsplatser. Vi har utgått från de tre parametrarna människan, tekniken och platsen där vi har börjat med människan och ställt oss frågan hur vi vill att våra medarbetare ska må och utifrån det skapat olika typer av miljöer.
Artikelbild

Microsofts Sverigekontor
Bild: Jason Strong


Kontoret har utformats till en stad med miljöer som Kulturhuset, Parken, Hamnen och Centralstationen. I dessa miljöer finns olika typer av arbetsplatser och mötes­platser.

Det finns även temaytor som till exempel en sportbar där det spelas musik. Akvariet är en tyst miljö för dem som vill jobba helt ostört. Centralt i staden finns ett torg där medarbetare och besökare kan ses över en lunch eller fika. Arkitekten Anna Wallerstedt Öberg, som är en av dem som jobbat med Microsofts nya kontor, berättar att de har haft en fantastisk resa tillsammans.

– Vi fick en tuff men extremt tydlig beställning om vart de ville och att människan skulle vara i fokus. Nu kommer belöningen i och med den här vinsten och vi är stolta över att ytorna fungerar, säger hon.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration