Brostaden vill bygga en ny stadsdel i Sollentuna

Efter sommaren fick Brostaden bygglov på tomten vid Norrviken strand i Sollentuna. Nu planerar de för ett område där kontor, bostäder och service blandas med plats för rekreation och närhet till naturen.

Skriven av Sofia Grymer 2013-12-09 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Blandstad. Brostaden vill skapa en ny stadsdel vid Norrviken utmed E 4:an i Sollentuna med bostäder, kontor, lager och service. Visionen är att skapa en hållbar blandstad.
Bild: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor


Tomten i Sollentuna är belägen precis intill sjön Norrviken utmed E 4 i höjd med Rotebro. Här äger Brostaden en byggrätt på 110 000 kvadratmeter. Planerna är att skapa en ny stadsdel i Sollentuna med bostäder, kontor, lager och service.

– Vi har i nuläget möjligheten att bygga 20 000 kvadratmeter kontor här och är på jakt efter en hyresgäst att utveckla tillsammans med, säger Manne Berger, fastighetsutvecklingschef på Brostaden.

Skapa hållbar blandstad


Bygglovet som gick igenom efter sommaren innebär att de bland annat kan bygga två fastigheter med kontor på mellan 5 000 och 20 000 kvadratmeter i etapper. Samtidigt vill de bygga så mycket bostäder som möjligt på området. Visionen är att skapa en hållbar blandstad, ett framtidens stationssamhälle runt Rotebro pendeltågstation.

– Det är ett oerhört bra kommunikationsläge som dessutom ligger naturnära. Vi kommer att värna om möjligheten att komma åt Norrviken och interagera vattnet i området och fokusera på den rekreation som naturen och sjön kan erbjuda.

Manne Bergers idéer för området inkluderar café, en brygga och kanske möjligheten att hyra en båt eller en kajak och åka långfärdsskridskor på sjön. Han ser Kungsholmen och Nacka strand som förebilder.

Relativt små startkostnader


– Kommunens fokus i Sollentuna ligger på att utveckla stationsområdena och med det här projektet kan vi skapa bra miljöer och blanda in näringsliv på en plats där det redan finns kommunikationer. Här kan vi komma igång med relativt små startkostnader för ett område av den här omfattningen.

Utmaningen för Brostaden nu är att hitta ett företag som är intresserat av att etablera sig på platsen.

– Det skulle kunna vara ett företag som flyttar hit sitt Nordenkontor till exempel, ett internationellt företag som tycker att närheten till Arlanda är trevlig och som dessutom värdesätter skyltläget vid E 4.

Alternativet är att få bostäder och service på plats först, för då blir det i sin tur ett attraktivt kontorsläge menar Manne Berger.

– Hittar vi rätt kund kan vi gå in i produktion direkt. Vi vill gärna få igång processen och få projektet på plats. Det här kan bli något bra.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration