Ett bibliotek med fokus på det digitala

Kista ska få ett nytt bibliotek i världsklass. Med fokus på digitala tjänster ska biblioteket ge Kista en helt ny mötesplats som ska stärka närområdet.

Skriven av Sofia Grymer 2013-11-06 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Stärker närområdet. "Ytterligare butiker stärker inte närområdet men det gör biblioteket. Vi vill vara en mötesplats och då måste vi tillhandahålla ytor och rum för människor att vara i", säger Jan Gösbeck.
Bild: Sofia Grymer


Kista bibliotek ligger i dag mitt på Kista torg. I ­augusti flyttar biblioteket in i gallerian och en ny, modern mötesplats skapas. 2 400 kvadrat­meter stort ska biblioteket vara och det byggs just nu ovanpå butikerna Brothers och Kappahl, mittemot Åhléns. Jan Gösbeck som är centrumchef i Kista Galleria pekar mot en tillfälligt blockerad öppning mellan två butiker och berättar att där ska trapphuset upp till biblioteket finnas, han pekar mot en annan vägg och visar var uppgången till och från den kommande tvärbanan ska ligga och sedan berättar han att den närmsta korsningen inne i gallerian är den mest gångtrafikerade i hela Kista. Kontentan är att läget för det nya biblioteket inte kan bli mycket bättre.

– Vi beräknar att biblioteket kommer att dra en miljon besökare hit varje år och bidra till mer liv och rörelse i området. Butikerna omkring ser väldigt positivt på biblioteket som dessutom inte är konjunkturberoende, säger han.

Biblioteket kommer naturligtvis att ha böcker, men det kommer inte att vara det primära. Istället kommer det att vara starkt fokus på digitala verk och tillgång till den senaste digitala tekniken som surfplattor, datorer och olika interaktiva tjänster.

– Biblioteket ska attrahera olika målgrupper och vara en mötesplats för utbildningar och aktiviteter. Men fokus ska vara på barn och ungdomar. Det ska finnas möjligheter att låna en scen för att arrangera poetry slam eller ett rum för barnpyssel till exempel, säger Jan Gösbeck.

Arbetsplatser och café


Biblioteket ska också innehålla arbetsplatser med vägguttag för att folk ska kunna sitta och arbeta där istället för att hyra ett kontor på stan. I direkt anslutning till biblioteket ska det ligga ett café så att man ska kunna köpa en kaffe att med sig in för att läsa morgontidningen. Det ska vara aktivitet från morgon till kväll och tanken är att biblioteket ska vara en del av samhället.

– Vi jobbar även med att ta ett samhällsansvar och engagerar oss för att förena människor. Ytterligare butiker stärker inte närområdet men det gör biblioteket. Vi vill vara en mötesplats och då måste vi tillhandahålla ytor och rum för människor att vara i, säger Jan Gösbeck.

"Skapar ett annat flöde i Kista"


Bibliotekskonceptet går under namnet Kista Nya Bibliotek och handlar delvis om ett sätt för Kista galleria att skilja ur sig och ställa sig fri från den kommande konkurrensen från Mall of Scandinavia i Solna.

– Vår ambition med Kista Galleria har aldrig varit att vara Nordens hetaste modecentrum. Så istället för att konkurrera kör vi vår väg och satsar på det vi är bra på och skapar ett helt annat flöde i Kista, vi tror inte på ännu mer detaljhandel.

Målsättningen är att det ska vara aktivitet och öppna butiker i gallerian dygnet runt. Och Jan Gösbeck påpekar att Kista är en plats där det går att göra spektakulära saker.

– Var annars i Sverige hade man kunnat bygga en sådan byggnad som Victoria Tower till exempel?


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration