"Vi går vår egen väg"

Snabba beslut, unga medarbetare och ett stort, tryggt bestånd. Det är Balders styrkor enligt Stefan Gustafsson, fastighetschef i Stockholm.

Skriven av Therese Aronsson 2012-03-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Balder grundades 2005 och har varit väldigt expansivt. 2009 köpte de Din Bostad och fastighetsvärdet fördubblades. I stället för att vara verksamma på tre marknader fanns de nu i 13 städer och gick från 60 till 200 anställda. Även därefter har de fortsatt att köpa på sig fastigheter. Bland annat fastigheten som huserar Berns Salonger och nu senast en fastighet i Köpenhamn.

– Att vi vuxit så fort beror på att vi hittade bra affärstillfällen. I vår portfölj har vi nu i stort sett hälften bostäder och hälften kommersiellt, vilket är ovanligt. Mycket bostäder i portföljen innebär en större trygghet, säger Stefan Gustafsson.

Han förklarar att Balder går sin egen väg. Eller snarare att de inte väljer en väg som de sedan nödvändigtvis följer, utan kommer de på bättre idéer efter hand byter de väg.

– Det kan vi göra eftersom vi är extremt snabba med att ta beslut. Balder har en platt organisation där det är korta vägar mellan leden och inte onödigt många steg. Erik Selin, vd och grundare, och Sharam Rahi, vice vd, är alltid bara ett samtal bort. I Stockholm fattar jag de flesta besluten i uthyrningsprocessen, så det blir sällan någon långbänk i förhandlingarna. Jag vet inte direkt hur andra företag är, men branschen är känd för en viss tröghet.

Artikelbild

2009 köpte Balder Din Bostad och fastighetsvärdet fördubblades. I stället för att vara verksamma på tre marknader fanns de nu i 13 städer och gick från 60 till 200 anställda. Även därefter har de fortsatt att köpa på sig fastigheter, bland annat fastigheten som huserar Berns Salonger.
Bild: Balder


Har flera styrkor


En annan av Balders styrkor är att de har egen personal till både förvaltning, drift och fastighetsskötsel. De har till och med målare, snickare och en smed för att kunna ta in så lite extern hjälp som möjligt.

Balder är även ett företag som satsar på unga.

– Det är också ovanligt eftersom det är en åldersmässigt gammal bransch. Jag är knappt 30 och de kunde lika gärna ha valt någon med 30 års erfarenhet till min position. Det vi unga tillför är entusiasm och ett annat tankesätt. Vi vill också jobba hårt och tar inte den enklaste vägen, vilket gynnar våra hyresgäster, säger Stefan Gustafsson.

Hur är Balder som hyresvärd?


– Vi är bra på är att möta våra hyresgäster. Vi har också kunskap om våra fastigheter och företagets storlek gör att vi är trygga för hyresgästen, som kan satsa med oss långsiktigt. Behöver man större eller mindre ytor kan vi oftast hitta nya lokaler inom vårt bestånd. Det vi ska bli bättre på är informationen till hyresgästerna, till exempel när de får nya grannar eller när det sker en ombyggnad av något slag.

Vad har ni för fastigheter i Stockholm?


– De ligger huvudsak i stan och i närförort, från Märsta i norr till Södertälje i söder. De ligger alla i kommunikativa lägen och flertalet når man med bil inom 15 minuter från vårt kontor i Stockholm. Vi har fastigheter i till exempel city, Västberga, Ulvsunda, Solna och Huvudsta. Vår bästa lediga lokal just nu är på 905 kvadratmeter och ligger på Kungsgatan 37. Den har en öppen planlösning, bra standard och komfortkyla. Det är bästa läget i Stockholm med 30 meter till tunnelbanan, 150 meter till Stureplan och parkeringsgarage. Det är oslagbart.

Hur ser framtiden ut för er?


– Dyker det upp en god affär så gör vi ett försök att förvärva fastigheten. Men vi har inga klara mål om att fortsätta växa framöver. Det vi vill göra är att fortsätta bygga goda relationer med våra hyresgäster. Vårt mål är att de affärer vi gör är långsiktiga, vi köper för att äga.

Du har arbetat på Balder i drygt tre år, vad är det roligaste du har varit med om?


– Att ha fått vara med på resan som vi har gjort under de här åren. Vi har vuxit från ett relativt litet till ett stort företag och det har jag fått uppleva nära. Vi vet inte vart vi ska, men vi vet vad vi har, eftersom vi inte köper på spekulation. Det är ett fantastiskt roligt jobb i en riktigt rolig bransch.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration