Canon kvar i Solna – flyttade ett stenkast

De nya, flexibla arbetsplatserna är på plats och ett lugn ligger över kontoret. Canon har nu installerat sig i Solna One.
– Med det nya kontoret kommer vårt arbetssätt att effektiviseras, säger Susanne Holmgren på Canon.

Skriven av Therese Aronsson 2012-03-01 | Flytt

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I och med flytten har arbetet omstrukturerats och effektiviserats. All säljpersonal och alla tekniker fick flexibla arbetsplatser i stället för fasta.
Bild: Niclas Liedberg


I början av februari flyttade Canon till Mengus ­fastighet Solna One. Det gick smidigare än förväntat. Medarbetarna gick hem på torsdagen, jobbade hemifrån på fredagen och kom till sin nya arbetsplats på måndagen, där det mesta funkade som det skulle. Men även lokalsökandet gick över förväntan. Efter att ha letat ett halvår hade Canon hittat flera bra alternativ.

Susanne Holmgren, executive assistant och ansvarig för flytten på Canon, berättar att skälet till flytten var att de skulle flytta ihop med det holländska Océ, som Canon Group har köpt upp. De ville i samband med flytten även hitta effektivare sätt att arbeta. De tittade på att bygga om sin befintliga lokal men bestämde sig för att en flytt vore bättre.

Sedan 2001 har de haft kontor på Gustav III:s Boulevard, bara ett stenkast från det nya kontoret. Att vara kvar i Solna var viktigt.

– Vi tycker om området. Det är lätt att ta sig hit både med bil och med allmänna kommunikationer, flygbussen från Arlanda stannar här. Många uppskattar naturen vid vattnet och det är en bra blandning av boende och företag här. Och Solna ligger precis utanför stan, så det är nära in till city.
Artikelbild

Canon hade inför flytten krav på kontoret skulle ligga i Solna, att ytan skulle vara tillräckligt stor för att ha en utställningshall och att lokalerna skulle kännas moderna för att spegla deras innovativa företag.
Bild: Niclas Liedberg


Läget en bidragande orsak


Det som också var viktigt var ytan. Alla 350 medarbetarna skulle få plats och de behövde en utställningsyta på cirka 500 kvadratmeter för att visa upp sina produkter för kunderna. Canon har inte bara kameror utan även copyprinters, projektorer, produktionsskrivare och mjukvaror, som de säljer business to business.

Artikelbild


Bild: Niclas Liedberg


– Vi ville även att det skulle kännas i lokalerna att vi är ett modernt, innovativt företag, kontoret skulle spegla oss, säger Susanne Holmgren.

Valet föll slutligen på Mengus fastighet Solna One, där de hyr cirka 5 000 kvadratmeter.

Artikelbild


Bild: Niclas Liedberg


– Läget var en stor bidragande orsak och att vi kunde påverka utformningen av den från början gedigna lokalen för att den skulle passa våra ändamål.

I och med flytten har arbetet omstrukturerats och effektiviserats. All säljpersonal, som är deras största personalgrupp, och alla tekniker fick flexibla arbetsplatser i stället för fasta. De är ute hos kunder stora delar av dagarna, så med den här lösningen behövs färre arbetsplatser och en mindre yta krävs. Sina personliga saker har de i var sitt skåp. Lösningen har också gjort att hela kontoret har blivit mer dynamiskt eftersom olika arbetsgrupper blandas.

– Jag tror att med det nya kontoret kommer vårt sätt att arbeta förbättras. Vi kommer närmare Océ och hittar ett arbetssätt som passar oss nu, 2012, säger Susanne Holmgren.

Artikelbild

"Vårt kontor är väldigt ljust och varmt. Vi har använt varma färger, med Canonröd som utgångspunkt", säger Susanne Holmgren.
Bild: Niclas Liedberg


I flytten har Canon anlitat Tenant & Partner, som hjälpt dem med allt från ritningar och möblering till själva flytten. Susanne Holmgren beskriver det nya kontoret som lugnt och ljust.

– Vårt kontor är väldigt ljust och varmt. Vi har använt varma färger, med Canonröd som utgångspunkt. Här finns också en lugn känsla. Möblerna har nordisk design och är ljusa. Vi har fått en väldigt positiv respons från våra medarbetare.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration