Arenastaden växer fram

Vid sidan av Nationalarenan och Arenahotellet uppför Fabege just nu två kontorsfastigheter. Vattenfall får en egen kontorsbyggnad för sitt nya huvudkontor och det andra projektet, Sjökvarteret, är beläget vid Råstasjön.
– Det finns ett stort intresse för att etablera sig i Arenastaden, säger Charlotte Liliegren, vice fastighetschef på Fabege.

Skriven av Therese Aronsson 2012-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Här, med goda kommunikationer åt alla håll, ligger Arenastaden.
Bild: White


Fabege satsar stort i Arenastaden. De närmaste tio åren planerar de att bygga 300 000 nya kvadratmeter kontor där. När det är klart kommer cirka 25 000 personer att arbeta i området.

– Det ligger i vår affärsidé att koncentrera vårt bestånd. På så sätt kan vi påverka utvecklingen och ta del av investeringar som görs på infrastrukturen och kommunikationer i området. Det möjliggör också en effektivare förvaltning. Andra områden där vi äger många fastigheter är Solna Business Park, Hammarby Sjöstad och Stockholm City, säger Fabeges vice fastighetschef, Charlotte Liliegren.

Artikelbild

Inuti får Sjökvarteret ett stort atrium i mitten och rakt över atriumet ska det gå landgångar att gå på för att ta sig mellan kontorsytorna.
Bild: White


Bara stommen behålls


De första etapperna är i gång. Efter sommaren kommer Vattenfalls huvudkontor på cirka 45 000 kvadratmeter stå klart. Vid årsskiftet är det dags för inflyttning i Sjökvarteret. Kontorsbyggnaden har fått sitt namn efter läget nära Råstasjön och där pågår nu en omfattande om- och tillbyggnad av en tredjedel av fastigheten Uarda 1. Bara stommen behålls av den befintliga byggnaden med fyra våningar och ytterligare tre plan byggs på. Därmed fördubblas ytan. Ovanpå det byggs fyra våningar i en inre tornbyggnad, där varje plan bara är på 160 kvadratmeter. Dessa ytor kan komma att användas som kontor eller konferensutrymme. På tionde våningen ska det finnas en skybar. Inuti Sjökvarteret är det ett stort atrium i mitten och rakt över atriumet ska det gå landgångar att gå på för att ta sig mellan kontorsytorna. Arkitekturen står White för.

– Fastigheten kommer att få en ny, ljus fasad och de tre översta tornplanen kommer att bli som en uppstickande lykta. Att komma in och mötas av atriumet kommer att ge en härlig känsla. Alla fastigheter i Arenastaden kommer att ha sin profil. Vi arbetar med olika arkitekter i olika projekt. Det ger en levande stadskänsla.

Artikelbild


Bild: White


Svea Ekonomi och Svenska Fotbollförbundet har båda tecknat hyresavtal i Sjökvarteret. Just nu finns ett plan ledigt i den 24 000 kvadratmeter stora byggnaden, som Fabege tror kommer vara uthyrt inom kort.

– Intresset från hyresgäster har varit jättestort. Just nu håller vi på med projektering för de andra två etapperna av Uarda 1. När vi har tecknat de första hyresavtalen kommer vi att börja bygga, säger Charlotte Liliegren och fortsätter.

– Det är ganska många huvudkontor som väljer att etablera sig här. I området finns även företag med inriktning på sport och mode, så som Adidas och Nike. Annars är det en stor blandning av företag som vill ha moderna, effektiva och flexibla lokaler i ett mycket bra läge men som inte kostar lika mycket som inne i city.
Artikelbild


Bild: White


Ligger nära Nationalarenan


Huset kommer att ligga nära Nationalarenan med många förbipasserande och blir ett bra läge för företag att profilera sig mot besökare. Även Mall of Scandinavia, som ska stå klart 2015, kommer att dra till sig mängder av människor. Där räknar man med 45 000 besökare per dag i genomsnitt.

Men hela Arenastaden är inte ny.

– Man får inte glömma bort att det redan arbetar cirka 7 000 personer i Arenastaden. I dag har vi 150 000 kvadratmeter befintliga kontor, inklusive Vattenfallhuset, i området. Fastigheterna är mellan 1960-talet och 2000-talet. Just nu byggas en bro mellan östra och norra sidan av järnvägen, som kommer att knyta samman Arenastaden, säger Charlotte Liliegren.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration