Arenahotellet – Nordens största mötesplats

Ett internationellt förstklassigt hotell, som ska bli bäst på möten, byggs just nu. Allt från två till 65 000 deltagare ska kunna mötas på Quality Hotel Arena.
– Vi vill vara hotellet för de stora ögonblicken, säger hotelldirektören Carl Kjellberg.

Skriven av Therese Aronsson 2012-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

På översta våningen ska det finnas en restaurang, 90 meter ovanför marken, med en fantastisk utsikt över Stockholm och Solna.
Bild: Wingårdhs


Petter A Stordalen invigde nyligen, med pompa och ståt, Clarion Hotel Post i Göteborg. Nu pågår bygget med hans nästa stora hotellprojekt i Sverige, som är Quality Hotel Arena i Arenastaden i Solna.

– Även om de två byggnaderna skiljer sig åt – den ena är i grunden ett gammalt posthus, den andra är helt nybyggd – så är ambitionerna desamma, att ha en miljö och en servicenivå som är på 2013-årsnivå, säger hotelldirektören för Quality Hotel Arena, Carl Kjellberg.

Området för den nya stadsdelen Arenastaden var tidigare ett industriområde. Där planeras det för en mängd nya verksamheter som ska ge 15 000 arbetsplatser. Köpcentrumet Mall of Scandinavia ska ge plats åt 250 butiker, tusen bostäder ska byggas och i centrum för stadsdelen finns Nationalarenan, som invigs i höst. Där finns plats för 50 000 sittande gäster eller 65 000 stående vid konserter.

Det är i det sammanhanget som Petter A Stordalen nu bygger Arenahotellet med 400 rum, som ska drivas av Nordic Choice Hotel. Här ser man en bra grund för verksamheten. Förutom de nya företagen som kommer att etablera sig här räknar man hela Norrort, med företagsparkerna där, till målgruppen. Bara i Solna finns det 8 000 företag. Därför satsas det stort på en konferensavdelning i hotellet, som är till för både det lilla och det stora mötet, allt från två till 7 000 personer.

– Det kommer att bli en av de största mötesplatserna i Norden. Vi styr upp allt från enkla middagar till riktigt stora möten. Lokalerna kommer att bli väldigt flexibla. Vi vill vara hotellet för de stora ögonblicken, säger Carl Kjellberg.

90 meter ovanför marken


Även övernattningar i koppling till evenemang i arenan kommer bli en viktig del i hotellets verksamhet. De tre barerna och restaurangerna är tänkta att bli mötesplatser för Solnaborna. Top floor blir en restaurang på översta våningen, 90 meter ovanför marken, med en fantastisk utsikt över Stockholm och Solna. På plan fyra planeras huvudrestaurangen för frukost, konferensluncher och liknande med plats för 350 personer. På entréplan kommer det att finnas en trevlig lobbybar. Ambitionen är att vara med och skapa en levande stadsdel där man ska kunna jobba, bo, roa sig, shoppa och leva.

I själva hotellbyggnaden kan det ordnas konferenser i de 17 konferensrummen för upp till 300 deltagare. Mellan hotellet och arenan kommer det att finnas en sammanlänkande byggnad där man kan få plats med konferenser, utställningar och evenemang med upp till 2 000 personer. Vid större behov kan man även använda arenan med sittplats, vid konferenser, för 7 000 personer.

– Vid behov kan vi även använda hela arenan, som tar 65 000 personer vid konserter.

– Målet är ett internationellt förstklassigt hotell som är bäst på möten. Internationellt förstklassigt innefattar dels den fysiska miljön med design och inredning, dels en personal som kan möten, men även bra, energirik kost åt mötesdeltagare.

Hur hotellet kommer att se ut invändigt är ännu inte helt klart. Utsidan däremot kommer vara vit och täckt med runda fönster i olika storlekar. Man skulle kunna se kopplingar till en innebandyboll, men även till Lilla Sportspegelns tävling där barn försöker pricka olika stora hål för att vinna priser.

Artikelbild


Bild: Wingårdhs


– Arkitekturen som Wingårdhs har gjort är jättetuff. Den skapar ett intresse och gör hotellet till något unikt. Det blir ett hotell som man kommer ihåg. Det sticker ut och särskiljer sig. Vi är i dag roade av design, oavsett om det gäller kläder, bilar eller arkitektur, säger Carl Kjellberg.

Vad tycker du är viktigast med ett hotell?


– Bemötandet av gästerna. Det handlar om agerandet mellan människor. Men allt grundar sig i ett anpassat ledarskap som skapar en miljö där medarbetare vill jobba.

Vilket är det bästa hotellet du har bott på?


– Ett hotell i Schweiz, Hôtel de la Poste i Verbier, ett anrikt posthotell som inte på något sätt var överdådigt. Men personalens bemötande och maten var fantastisk, vilket skapade en trevlig upplevelse. Jag har varit på lyxhotell där bemötande varit under all kritik. Då väljer jag hellre det enklare hotellet.

Carl Kjellberg tror på en framtid i Solna. Han tycker att det är en oerhört offensiv stadsdel. Arenastaden kommer att innebära ännu fler jobbmöjligheter, fler företagsetableringar och fler evenemang. Även för Stockholm kommer det att ge effekter. Stockholm kommer närmare Solna och Solna kommer närmare Stockholm, vilket skapar fler möjligheter. Det gynnar även hotellet, som öppnar i augusti 2013. Liksom vid öppningen av Clarion Hotel Post är ambitionerna höga.

– Invigningen av ett sådant här hotell kan man ha förväntningar på, konstaterar han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration