Relationer viktigast för snabbväxaren Balder

Att arbeta nära kunden och skapa långvariga relationer – det är det viktigaste för Magnus Andersson, förvaltningsansvarig för Balder i Göteborg. – Om en hyresgäst lämnar oss efter bara tre år är det katastrof, säger han.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-02-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Att skapa långvariga relationer till hyresgästerna är bland det viktigaste för det snabbväxande fastighetsbolaget Balder. "Det kostar enorma mängder pengar att anpassa en lokal så om kunden lämnar oss efter bara tre år så är det ett totalt misslyckande", säger Magnus Andersson, förvaltningsansvarig för Balder i Göteborg.
Bild: Nicklas Tollesson


Balder har egen personal i alla led – förvaltare, uthyrare, fastighetsskötare och driftstekniker.

– Det handlar om att känna kunden så bra som möjligt, och att få hyresgästerna att trivas så att de stannar kvar hos oss. Det kostar enorma mängder pengar att anpassa en lokal så om kunden lämnar oss efter bara tre år så är det ett totalt misslyckande. Vi vill få dem att vilja stanna och vi har ett stort bestånd vilket innebär att vi oftast kan erbjuda våra kunder större eller mindre lokaler om deras förutsättningar förändras, säger Magnus Andersson.

Nyligen har Balder genomfört sin första NKI-undersökning (NKI= Nöjd kund-index).

– Den visade att vi är i nivå med de andra, trots att vi bara har funnits i sex år. Men vi strävar alltid efter att bli bättre, oavsett hur bra vi är. Det finns alltid saker att förbättra och en sådan här undersökning hjälper oss att hitta de områden som har störst förbättringspotential.

Balder är ett av de mest snabbväxande svenska börsbolagen. Några av de senaste förvärven i Göteborg är Teliaborgen vid Kaserntorget, Palacehuset i Brunnsparken och Nivåhuset på Avenyn. Balder äger i dagsläget fastigheter värda cirka 19 miljarder kronor. I Göteborg är fastighetsvärdet cirka 5,5 miljarder kronor. Här finns 1 500 lokalhyresgäster.

– Vi vill växa ytterligare i centrala Göteborg, vi har siktat in oss på en "slinga" från centrum till Gårda, Mölndal, Sisjön, Högsbo till Linnéstaden och tillbaka till centrum. Vi har vuxit i alla de områdena utom Linnéstaden.

– Vi har en vakansgrad på cirka fem procent. Det är inte mycket, men det innebär att vi för det mesta kan möta kundernas behov om de behöver öka eller minska sina ytor.

Vilken är er största vakans i Göteborg i dag?


– Vi har 2 500 kvadratmeter på Säterigatan på Hisingen. Det är vårt enda projekthus. Vi köpte det tomställt. Det förstördes sedan koppartjuvar hade brutit loss vattenrör och hela byggnaden blev vattenskadad. Men vi har intressenter där också.

Något nytt för Balder är att man nu har börjat uppföra nya byggnader, i samarbete med Peab. Förra året köpte Balder ett stort bestånd av Catena, och sålde sedan halva det fastighetsägande bolaget till Peab. Bolaget, som nu har namnet Centur, håller nu på att uppföra en 1 800 kvadratmeter stor byggnad åt Limab i Almedal. Inflyttning beräknas till oktober i år.

– Det är vårt första projekt när det gäller nyproduktion, men vi har fler på gång framöver inom det här bolaget.

Du har arbetat för Balder sedan 2006, vad är det bästa med att jobba här?


– Jag tycker om att det går fort på Balder. Det är ett entreprenöriellt bolag och det händer saker här hela tiden.

Balders vd och grundare Erik Selin är en av de tyngsta profilerna på den svenska fastighetsmarknaden. Hur är han att jobba med?


– Han är en fantastisk entreprenör. Han startade med två tomma händer och har byggt upp det här bolaget och han är fortfarande väldigt ödmjuk och skön att jobba med. Han har alltid nya idéer och värdefulla tankar.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration