Göteborgs nya mötesplats

Så är då Göteborgs nya hotellpärla Clarion Hotel Post invigt och öppnat.Redan vid öppningen hade ett 30-tal företagare tecknat sig för hotellets kontorskoncept.

Skriven av Nicklas Tollesson 2012-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Louise Billgert


Sedan 2005 har den norske hotellmiljardären Petter Stordalen – som äger både hotellfastighetsbolaget Home Properties och hotellkedjan Choice – arbetat för att förvandla det gamla posthuset från 1925 till hotell.

I samband med öppningen hyllade han göteborgska politiker för att det nu har blivit verklighet.

– Folk undrar varför jag investerar 1,5 miljarder kronor i Sverige. Varför? På grund av Göran Johansson och Annelie Hulthén, politiker som tänker mer på staden än på sig själva. Att förvandla en gammal k-märkt byggnad till hotell på det sätt som har gjorts här hade aldrig gått i Norge. Här i Göteborg ser man möjligheterna i stället för problemen. Jag känner mig som en svensk i en norsk kropp, sade Petter Stordalen.

Artikelbild


Bild: Eddie Ekberg


– En sådan här investering kan man aldrig göra om man har huvudet i en räknemaskin. Det här är gjort med hjärtat. Ska man göra ett superfett hotell som göteborgarna ska älska får man se till att göra det utan att titta på räkningen. Sedan kommer räkningen – men också gästerna, mässade Stordalen.

Och visst är det något alldeles extra som har åstadkommits.

Artikelbild


Bild: Louise Billgert


Hyr du hela top floor får du över 400 kvadratmeter med takterrass, pool, och en egen svit om 108 kvadratmeter.

Det finns konstverk i vart och ett av de 500 rummen.

Konferenssalen Drottningporten rymmer 1 000 gäster.

Bara den uppseendeväckande receptionen sägs ha gått loss på åtta miljoner kronor.

Artikelbild

Arkitekt bakom omgörningen är Magnus Månsson på Semrén & Månsson. Det var också han som ursprungligen låg bakom idén att göra hotell av posthuset.
Bild: Louise Billgert


Arkitekt bakom omgörningen är Magnus Månsson på Semrén & Månsson. Det var också han som ursprungligen låg bakom idén att göra hotell av posthuset.

– Jag visste att Petter ville ha ett hotell i centrala Göteborg och kikade på olika tomter. Och såg posthuset…

Handgjort mönster i taket


Det innebar stora arkitektoniska utmaningar att förvandla den gamla k-märkta 20-talskolossen till ett modernt hotell. Många av de gamla detaljerna finns kvar, från det fantastiska taket i den gamla posthallen – där två man på 20-talet arbetade i två år med att hugga ut mönstret för hand – till listverk och fönsteröppningsanordningar.

– När det här byggdes på 20-talet blockerades en av Göteborgs två infarter. Den ena var vid Avenyn och den andra var precis här, vid den så kallade Drottningporten. Nu öppnar vi upp så att man återigen kan röra sig genom kvarteret. Det är en liten hommage till den ursprungliga stadsplanen, säger Magnus Månsson.

Artikelbild


Bild: Eddie Ekberg


Det är inte bara hotell- och konferensgäster som ska hålla till i Clarion Hotel Post. Här ska man också kunna arbeta – och ha sitt företags adress: Drottningtorget 10.

Hotellets post office-koncept går ut på att man ska kunna ha hotellet som kontor, med allt vad det innebär i form av internetuppkoppling med mera. För detta betalar man en viss månadshyra, som man sedan kan använda som betalningsmedel på hotellet – du kan äta lunch hos Marcus Samuelsson, få spabehandlingar i Skönhetsfabriken, få tillgång till konferenslokaler och så vidare.

– Vi har ett 30-tal företagare i systemet redan. Det är advokater, kreatörer, konsulter och så vidare, berättade Clarion Hotel Posts vd Daniel Stenbäck vid öppningen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration