Entré blir Malmö Plaza

Det har gått kräftgång länge för Entré i Malmö, men nu börjar bitarna falla på plats. Till hösten står det stora Glashuset ombyggt och klart och den äldre fastigheten vid Värnhemstorget beräknas vara helt klar våren 2017. Tillsammans bildar de Malmö Plaza. – Det blir ett bättre flöde mellan husen och en bättre butiksmix generellt, säger centrumchef Nelson Lourenco på Thon Property.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-02-25 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Ny entré. Huset som vetter mot Värnhemstorget ska bland annat få en ny entré som blir åtta meter hög.
Bild: Henrik Ekberg


Redan 2013 påbörjades ombyggnaden av det sju år gamla Glashuset längs Fredsgatan, men planprocesserna har fördröjt arbetet med handelshuset som skulle stått helt klart redan förra julen. När Lokalnytt hälsar på i det Commerz Real-ägda köpcentrumet har det svarta stengolvet bytts ut mot ett vitt mer inbjudande marmorgolv. Fontänerna vid rulltrapporna är nya, ytorna har öppnats upp och kontakten mellan våningsplanen har förbättrats avsevärt. För dagen snickras det lite här och var samtidigt som vissa butiker håller öppet. Bland annat ankarhyresgästerna Hemköp och Systembolaget på entrévåningen. Nyligen blev det också klart att H&M utökar och samlar sin verksamhet till entréplanet där man kommer att hyra 2 800 kvadratmeter och även inhysa H&M:s koncept Home och Beauty. På tredje plan finns SF-bio, O’Learys och Sats. I övrigt varvas tomma lokaler med mindre butiksverksamheter.
Artikelbild

Nelson Lourenco är centrumchef för Malmö Plaza.
Bild: Henrik Ekberg


– Vi har i dagsläget en beläggningsgrad på 52 procent och det beror förstås på att allt har fördröjts. Men vi har jättemånga hyresgäster som ligger i loopen, till exempel för vi diskussioner med flera utländska aktörer, berättar Nelson Lourenco och fortsätter:

– På tredje plan, mellan SF-bio och O’Learys blir det ett food-court med nio restauranger från olika delar av världen. Den här delen beräknas bli klar redan i maj, juni i år.

Åtta meter hög glasentré


Sedan Glashuset stod klart 2009 har såväl Newsec, JLL som DTZ innehaft förvaltningsuppdraget, utan någon större framgång. Men sedan i september är det Thon Property som sköter förvaltningen och uthyrningen.

– Vi kommer att klara det eftersom vi har musklerna bakom oss och vi har ett långt kontrakt. Nu äger vi inte fastigheten, men vi jobbar som att vi äger den och vi är alla här entreprenörer och utvecklare, säger Nelson Lourenco vid kontoret, som vetter ut mot Värnhemstorget.
Artikelbild

Entréhuset. Det stora Entréhuset längs Fredsgatan i Malmö rymmer totalt ytor om 28 000 kvadratmeter. Bland de redan inflyttade hyresgästerna kan nämnas Hemköp, Systembolaget och H&M.
Bild: Henrik Ekberg


Glashuset rymmer ytor om cirka 28 000 kvadratmeter och det äldre huset bredvid, intill Värnhemstorget, 13 000 kvadratmeter. Det sistnämnda, som även rymmer bostäder, rustas också upp och kommer bland annat att få en åtta meter hög glasentré ut mot torget. Detta blir den snabba delen i Malmö Plaza. Här kommer bland annat Axfood att öppna en mindre livsmedelsbutik.

– Det passerar dagligen 25 000 människor vid torget, så underlaget finns. Dessutom bygger vi en bredare bro, som även kommer att rymma butiker, mellan de båda huskropparna. Detta kommer att göra det enkelt att ta sig mellan delarna, berättar Nelson Lourenco.

Han nämner även utvecklingen av Kirseberg – där det framöver kommer att byggas såväl bostäder, kontor som servicebutiker – samt nyöppningen av Östervärns station, som ytterligare aspekter som talar för att Malmö Plaza kommer att klara sig bra i den köpcentrumtäta staden.

– I takt med att Kirseberg kommer allt närmare centrala Malmö så kommer allt fler att hitta hit. Malmö Plaza blir ett köpcentrum med en extrem hög servicenivå. Tanken är att man som kund ska bli en del av köpcentrumet.

Lediga lokaler i Malmö


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration