Förvaltaren rustar upp vid Sundbybergs torg

Det händer mycket i landets till ytan minsta kommun. Inte minst i de centrala delarna där Förvaltaren nu rustar upp bostäder och kommersiella lokaler för att möta framtiden. – Sundbyberg utvecklas med raketfart och vi är på tårna för att möta den ökande efterfrågan, säger Laleh Khosravi-Skoog, distriktschef på Förvaltaren.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-26 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Betydelsefullt. Upprustningen av Förvaltarens fastigheter vid Sundbybergs torg kommer att betyda mycket för de centrala delarna av staden, säger Laleh Khosravi-Skoog, distriktschef på Förvaltaren.
Bild: Förvaltaren


Sundbybergs torg är stadens självklara medelpunkt. Denna roll har de senaste åren förstärkts allt mer. Inte minst med tanke på ombyggnaden av Signalfabriken, etableringen av Tvärbanan och att det har skapats en hel del nya bostäder.

Det kommunala bostadsbolaget, Förvaltaren, drar sitt strå till stacken genom att rusta upp sina bostäder och lokaler vid torget. Först ut är fastig­heten Banken på Vasagatan där de gamla slitna lägenheterna ersätts med nya; både större och mindre boenden. Totalt handlar det om 213 nya hyres­rätter, varav 56 av dessa byggs med möjlighet för vårdboende.

– Vi bygger om hela fastigheten, såväl lägenheterna som butiksytorna. Totalt handlar detta om en investering på omkring 300 miljoner kronor. Nästa år står kvarteret Banken klart för inflyttning, berättar Laleh Khosravi-Skoog.

Förvaltarens totala fastighetsbestånd i Sundbyberg omfattar cirka 8 000 lägenheter och drygt 100 000 kvadratmeter lokaler, bestående av såväl förskolor och äldre­boenden som butiker och annan serviceverksamhet.

Befolkningen växer kraftigt


Det blomstrande näringslivet i Sundbyberg gör att staden också kraftigt växer befolkningsmässigt. I kommunen bor i dag omkring 43 000 invånare och 2020 förväntas invånarantalet ligga på 60 000. Det innebär också att detaljhandeln förväntas öka från dagens 2,4 miljarder kronor till 4 miljarder år 2016. Kommunen planerar nu också för en upprustning av Sundbybergs torg för att göra området mer attraktivt och även för att skapa utrymme för nya kommersiella verksam­heter. När kvarteret Banken står klart nästa år påbörjas upprustningen av intilliggande kvarteret Bageriet på Landsvägen, vilket bland annat innefattar renovering och stambyte av de 175 lägenheterna. Bottenplan inhyser idag bland annat Ica Supermarket och Systembolaget. För Basaren 1 på Landsvägen och Franstorpsvägen planeras närmare 100 lägenheter att rustas upp och ytterligare ett 50-tal hyresrätter att byggas ovanpå den lägre delen av fastigheten närmast Landsvägen. Tanken är också att göra miljön i gatuplan mer inbjudande och stadslik.

– Detta är tre stora projekt som kommer att betyda mycket för de centrala delarna av Sundbyberg. Planen är att Basaren, som är det sista projektet av dessa, kommer att stå färdigt under 2019, säger Laleh Khosravi-Skoog.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration