"Målet är att alla ska känna sig välkomna"

Partnertext

Chalmersfastigheter vill se att Chalmers blir en del av staden, och arbetar för att göra sina campus lättillgängliga för alla.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-12-11 | Utveckling

Dela på linkedIn


På Chalmers drivs allt från lokal till Europabaserad forskning och de har ofta samarbeten med stadsbyggnadskontoret och andra aktörer i staden.

– Vi jobbar med campusutveckling kopplat till Chalmers, stadens och samhällets behov, säger Anna Eckerstig, projekt- och utvecklingschef på Chalmersfastigheter.

Målet är att campusmiljöerna inte ska kännas avgränsande, utan att alla ska känna sig välkomna.

– Det är något vi tänker på när vi utformar byggnader och miljöer, att öppna upp i stället för att stänga till.

För Chalmersfastigheter är det viktigt att kunna bidra till att Chalmers utbildningar drivs framåt, och även visa upp projekt som ligger i framkant i forskningsvärlden.
Artikelbild

Sven-Erik Adolfsson, vd för Chalmersfastigheter.
Bild: Mats Bengtsson


– Vi vill visa upp intressanta saker som sker här, och möjliggöra innovation och utveckling. Kanske kan man bidra till att en forskargrupp kommer i kontakt med en annan. Genom att jobba med campus som verktyg kan vi hjälpa till att koppla ihop de här människorna.

Charlotte Stening, affärs- och hållbarhetschef på Chalmersfastigheter berättar om betydelsen av Chalmers 13 000 anställda och studenter.

– De har också en stor betydelse för Göteborg och forskningen i Sverige i stort, på så sätt är det ännu fler som vi påverkar, säger hon.

Campus Lindholmen har utvecklats enormt under de senaste 12-15 åren.

– Just nu tar man ytterligare ett steg och det byggs både hotell och bostäder. Chalmers vill bli mer aktiva på Lindholmen, vilket såklart påverkar vår verksamhet.

Anna Eckerstig berättar att de har många spännande utvecklingsfrågor kring Lindholmen, som de menar ligger i ett väldigt bra läge.

– Tittar man ur Göteborgs synvinkel är Lindholmen ett fokusområde för de närmsta 10-15 åren. Vi har en liten bit av det gigantiska området, men vår bit är ändå viktig och den vill vi utveckla.
"Vi vill möjliggöra innovation och utveckling"
Sven-Erik Adolfsson, vd för Chalmersfastigheter berättar om de två kontorsbyggnader de nyligen uppfört i Johanneberg Science Park.

– Vi vill skapa förutsättningar för spontana, oplanerade möten mellan dem som finns i husen och våra kollegor i akademin.

Projektet är ett sätt att få in mer näringsliv på campus och det finns även högt ställda mål kring hållbarhet. Miljöcertifieringar och energianvändning är frågor bolaget grundligt arbetar med och de arbetar ständigt för att minska sin energianvändning.

– Det handlar både om att jobba med fastigheter och verksamheter, för att hitta metoder att begränsa uttaget av energi så mycket som möjligt, säger Anna Eckerstig.

I Johanneberg Science Park arbetar Chalmersfastigheter just nu även med detaljplaner för att främja fortsatt utveckling av platsen, bland annat för att modernisera området och skapa möjlighet för student- och forskarbostäder.

Även om vi i dagsläget inte vet exakt vilka funktioner eller verksamheter det kommer att bli så vill vi börja i tid och skapa möjligheter för nya verksamheter.


Om Chalmersfastigheter


- Fastighetsbestånd: 163 000 kvadratmeter (2013)
- Fastighetsvärde: Marknadsvärdet på fastighetsbeståndet uppgår till 3 080 miljoner kronor
- Vd: Sven-Erik Adolfsson
- Styrelseordförande: Thomas Erséus
- Ägare: Stiftelsen Chalmers tekniska högskola och Chalmers tekniska högskola AB
- Antal anställda: 32 personer


Chalmersfastigheters andra verksamheter


- Chalmersska huset: Huset var från början en slöjdskola för stadens fattiga barn, skapad av Chalmers anstiftare William Chalmers den yngre. Efter slöjdskolan hade huset några olika ägare innan det kom tillbaka i Chalmers äger 2006. Huset rustades då upp och är nu Chalmers egna mötesplats. Här tar Chalmers emot prominenta gäster och har även konferensrum för mellan sex-sju till 82 personer. Konferensrummen används både av Chalmers internt och av externa kunder.
- Råö: En lite mer okänd del av Chalmers verksamhet, och därmed Chalmersfastigheter ägor, är deras anläggning på Råö. Här ligger ett nationellt forskningscentrum inom rymdforskning. Chalmersfastigheter är med och utvecklar platsen för att forskningen ska fungera över tid. Nyligen har man fått ett nytt tvillingteleskop och Chalmersfastigheter har byggt en ny anläggning för att möjliggöra kommunikation med andra delar av världen.



Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration