Lösningen är att bygga på spekulation

Det är en gåta att inte fler bygger lager- och logistikfastigheter på spekulation, tycker Erik Barnekow på Colliers.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Det råder en stark underliggande efterfrågan på lager- och logistiklokaler i Stockholm, men processerna går långsamt. Erik Barnekow, affärschef för industri och logistik på fastighetskonsulten Colliers International utvecklar saken.

– Företag är klara över vad de behöver, men det tar tid att komma till avslut. De har sin strategi klar och börjar söka efter lokaler, men då hittar de inget som passar. Vad som händer då är att antingen struntar de i det och lägger ner planerna. Eller så söker de vidare, men oftast kommer de endast fram till att det första objektet var det bästa. Skulle utbudet vara större så skulle också marknaden få fart, menar han.
Artikelbild

Erik Barnekow på Colliers


Och det som skulle kunna få fart på marknaden är om fler började bygga på spekulation. Det finns några goda exempel, som till exempel Brostadens projekt i Jordbro och Bockasjös byggnation i Arlandastad. Men i övrigt är det ganska lugnt. Detta trots att förkontrakterade projekt blir allt billigare allt eftersom konkurrensen hårdnar och nya effektiva och prisvärda metoder används.

– Det är vanligt i andra länder, men inte här. Det ligger på något sätt i vår kultur. Anpassningskostnaderna för just lager- och logistiklokaler är ju också relativt låga eftersom det handlar om tämligen enkla konstruktioner, om man jämför med till exempel kontor, säger Erik Barnekow.

Hur står sig Stockholm som lager- och logistikstad?

– Det är en stark marknad. Om man ser till hela landet så har det trots allt byggts mest i Stockholm de senaste tre åren. Tidigare var Göteborg starkare. Dels handlar det om mycket konsumtionslogistik, som till exempel elektronik, men också mycket bygglogistik som ska försörja de stora byggena i Stockholm.

Vilka områden är de mest intressanta i Stockholm?

– De hetaste är fortfarande de traditionella, som till exempel Västberga. Men de är så heta att det sällan kommer ut några vakanser. Men pratar vi om vilka områden som kommer att bli populära så ser vi att många vill sitta söder om förgreningen mellan E4 och Förbifart Stockholm. Men där är problemet att det inte finns så mycket mark.

Det är det stora problemet i södra Stockholm och också anledningen till att Arlanda och Rosersberg har vuxit så mycket. Ett annat område som har visat sig fungera bra för logistik är Brunna längs E18. Och det är för att länken mellan E18 har blivit så mycket bättre, det finns till exempel inga rödljus längre, och man kan ta in gods norr om Mälaren på ett annat sätt. Där kommer vi nog att få se fler etableringar framöver.

Växande e-handel


Erik Barnekow ser även ett ökat behov från e-handlarna. De har nu vuxit så mycket att de behöver större lagerutrymmen. Han märker också att intresset bland lager- och logistikföretag ökar för att etablera sig i Mälardalen, både för att försörja Stockholm och Mälardalen.

Artikelbild

Vad är det som efterfrågas mest?

– Det är som tidigare lokaler under 5 000 kvadratmeter. Men där är marknaden tajt med väldigt få vakanser. Samtidigt får man tänka på att det är en ganska liten marknad om man jämför med till exempel kontor.

Finns det något projekt som du ser som extra intressant?

– Jag följer med spänning på hur man försöker marknadsföra Nykvarn – som är en del av Stockholm Syd – som ett logistikcentrum för södra Stockholm. Det ser jag fram emot. Det ligger lika långt ifrån Stockholm som Arlanda och det ska bli intressant att se hur det kommer att gå. Bland hyresgästerna så är det tydligt att det är nåbart, men det finns ju samtidigt inget närmare Stockholm.

Vad ger du för tips till företag som söker lager och logistiklokal?

– Man ska vara ute i god tid och man ska lära sig marknaden och lära sig dess begränsningar. Vill man ha modern logistik så kanske man måste bygga nytt. Och då gäller det verkligen att vara ute i god tid.

Sök lediga lager- och logistiklokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration