"Marknaden för större lager i Stockholm är rekordstark"

Lager- och logistikmarknaden är stark trots en viss finansiell oro. För större lager har det varit den starkaste 24-månadersperioden hittills.
– Kostnadsbesparingar driver på nyproduktionen, säger Erik Barnekow på Colliers.

Skriven av Henrik Ekberg 2013-10-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Den finansiella oron påverkar marknaden men företagen börjar se allt ljusare på framtiden. Efterfrågan på lager- och logistiklokaler är stark men processen tar fortfarande lång tid säger Erik Barnekow som är affärschef för Industri & Logistik på Colliers.
– Det tar längre tid att hyra ut någonting, men inte på grund av att det inte finns intressenter utan för att företagen är försiktiga. De vet inte hur framtiden ser ut och då är det lättare att skjuta upp ett beslut.

Artikelbild

Erik Barnekow på Colliers.
Bild: Colliers


Rekordstark marknad för större lager


Men oron på marknaden påverkar även i en positiv riktning.
– Det är en del nyetableringar av större centrallager och det är ofta en effekt av kostnadsbesparingar, du slår ihop små lager till större för att tjäna pengar och då bygger du i regel nytt. Så kostnadsbesparingar driver på nyproduktionen, säger Erik Barnekow.

De lokaler som efterfrågas allra mest är de på mellan 3 000 och 5 000 kvadratmeter, men marknaden för större lager är rekordstark.
– 2012 och 2013 är den starkaste 24-månadersperioden hittills, det är rekord.

Lager på spekulation


Ytterligare ett tecken på att företagen ser ljusare på framtiden är att ett par företag har valt att bygga lager på spekulation, vilket är väldigt positivt eftersom det är en kraftig brist i utbudet på moderna ytor menar Erik Barnekow. Ett problem som marknaden tampas med är överflödet av lager från 60- och 70-talet som har ganska dålig kvalitet och är ineffektiva.
– Men i Stockholm spelar det mindre roll, det blir uthyrt ändå på grund av att efterfrågan är så stark. Folk tvingas nöja sig eftersom det inte byggs mer på spekulation.

Erik Barnekow nämner dock två lysande undantag på spekulationsbygge i Stockholm. Bockasjö bygger på spekulation i Arlandastad och Brostaden gör det i Jordbro.
"Jag hoppas att detta är ett trendbrott och inte ett undantag"
– Jag hoppas att detta är ett trendbrott och inte ett undantag. Fördelarna med att bygga på spekulation är att du kan ta ut en högre hyra. Och det är lite udda att det inte görs mer, det är bara i Norden man inte bygger på spekulation.

Hur står sig Stockholm som lager- och logistikstad i landet?

– Stockholm är starkast om man tittar på var det byggs mest. Över tid har Göteborg varit starkast men nu de senaste tre åren har det varit Stockholm som legat i topp, men marginellt före Göteborg.

Vilka områden i Stockholm är mest intressanta för att etablera logistikfastigheter?

– Arlandastad och Rosersberg, där har det hänt mest. Men även Brunna, som är ett område nära Stockholm längs E18, kan bli mer intressant framöver. Det är ett geografiskt bra läge. Norra Stockholm är starkt – inte för att läget är bra i sig utan för att det inte har funnits någon mark i södra Stockholm där alla egentligen vill vara. Men nu har Arlandastad blivit så etablerat att det blir ett bra läge.

Artikelbild

Om några år kommer man överväga att riva gamla lager för att bygga nya, tror Erik Barnekow.


Hur ser framtiden ut för lager- och logistikmarknaden?

– Om några år kommer man att stå på den punkten att man överväger att riva vissa gamla lager för att bygga nya. Och en del kommuner kommer att ha tvingats till att frigöra mark för logistik. Det stora problemet är att Stockholm växer väldigt mycket och för varje person som flyttar in i Stockholm är det ytterligare en som ska försörjas med varor. Och Stockholms stad har varit extremt njugga med logistik. Men om några år kommer logistik vara en viktig del av planen för regionen.

– Det kommer också att finnas en mer fungerande marknad för moderna lokaler för då har många av de kontrakt som skrivits på 10–15 år löpt ut vilket gör att det kommer finnas ytor och vara en mer mogen och harmonisk marknad än i dag.

Vilka tips kan du ge till företag som letar lager- och logistikfastigheter?

– Var ute i god tid och gör er tyngdpunktsberäkning innan ni börjar leta efter lokaler. Och om man behöver runt 10 000 kvadratmeter så lönar det sig ofta att bygga nytt. Och slutligen, anlita en riktigt bra konsult.

Sök lediga lager- och logistiklokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration