Kungälvs nya mötesplats växer fram

Storsatsningen Kongahälla Shopping ska sätta Kungälv på kartan för sällanköpshandel – och blir samtidigt en lättillgänglig centrumanläggning med respekt för ­kundens tid i fokus.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-06-13 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kongahälla Shopping kommer att omfatta 38 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta.
Bild: Adapta Fastigheter/RStudio


Kongahälla Shopping växer just nu fram i stadskärnan av Kungälv, och kommer att erbjuda en bred variation av handel, service, centrumverksamheter och kontor. Anläggningen var från början tänkt som en volymhandelsplats, men på Adapta Fastigheter såg man möjligheten för en centrum­anläggning, och husets struktur ändrades.

– Denna del av Göteborgsområdet har ett svagt utbud när det gäller sällanköpshandel, och Kungälvs erbjudande inom detta har minskat stadigt sedan 2010. Kungälvsborna är samtidigt relativt välavlönade – problemet i dag är att de inte spenderar pengar på hemmaplan. Därför finns en bra grund för denna typ av köpcentrum här, säger Erik Fischer, vd för Adapta Fastigheter, och fortsätter:

– Kungälv har dessutom historiskt sett haft en långsam utveckling av stadskärnan om man jämför med städer i liknande läge och storlek som exempelvis Kungsbacka och Mölnlycke.
Artikelbild

Erik Fischer.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Köpcentret kommer vid färdigställande att omfatta 38 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta som fördelas på tre plan. Två av planen kommer att rymma handel, restauranger och service, medan det tredje har fullt fokus på vård, hälsa och kontor. Förutom vårdcentral och ett stort gym ryms här allt ifrån tand­läkare, ungdomsmottagning och mvc/bvc till naprapat, fysiorehabilitering och massage.

– Övergripande kan man säga att det blir ett hus med verksamheter som har oerhört god tillgänglighet, säger Erik Fischer.

Han berättar att de har valt att utforma köpcentret på så vis att kunden ska kunna spara tid – det ska vara lätt att hitta och man har skapat kluster inom exempelvis dagligvaruhandel, hemelektronik och restaurangverksamhet.

– Vissa köpcentrum väljer att sprida ut olika butiker inom samma genre för att kunden ska stanna så länge som möjligt, men den varianten har vi valt bort. Eftersom vi i dag konkurrerar med bland annat e-handeln, vars stora konkurrensfördel är just tillgängligheten, har vi valt att göra vår handel så lättillgänglig som möjligt, förklarar han.

Unik möjlighet


Han menar även att möjligheten att bygga en sådan här verksamhet i en stadskärna är ganska unik, ofta hänvisas man till ett läge lite utanför staden. Här har man istället närhet till viktiga funktioner som skolor, sportanläggningar och en stark aktör som Ica Maxi.

– 15 000 boende kommer att ha gång- eller cykelavstånd till Kongahälla Shopping. Vi har överlag fått väldigt positiv respons, Kungälvsborna är stolta över att få en egen mötesplats – något som inte har funnits på samma sätt tidigare. säger Erik Fischer.
Artikelbild

Öppning sker den 28 mars nästa år.
Bild: Adapta Fastigheter/RStudio


När det gäller den visuella utformningen av nya Kongahälla Shopping har utgångspunkten varit Trekungamötet år 1101 som genomfördes här då den svenske, danske och norske kungen möttes. De tre huskropparna har därför lite olika arkitektur; den södra delen präglas av dansk arkitektur, den mittersta har svensk design som inspiration och hus nummer tre längst norrut representerar den norska stilen. De tre delarna binds sedan ihop med stora glaspartier, och det finns inre ljusgårdar som skapar en ljus och luftig känsla inne i köpcentret.

Lyssnar på Kungälvsborna


Med nästan ett år kvar till öppning är över 85 procent av ytorna uthyrda, och resterande ytor förs det diskussioner kring.

– När det gäller valet av hyresgäster så har vi lyssnat på vad Kungälvsborna vill ha. Dels erbjuder vi ett basutbud med butiker och aktörer som uppskattas och förväntas, och samtidigt försöker vi krydda utbudet med nya och spännande koncept som inte finns i regionen tidigare, säger Erik Fischer.

Huset kommer att färdigställas fram till augusti, och sedan kommer de återstående sex månaderna fram till öppningen den 28 mars att spenderas med att bygga butikerna.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration