Allt fler företag robotiserar – så blir resultatet

Intresset för robotisering och kognitiv/artificiell intelligens växer snabbt bland företag. I en ny undersökning från Deloitte svarar över hälften av bolagen att de påbörjat robotiseringsprojekt. Ytterligare 19 procent planerar att gå vidare med robotisering de närmaste två åren. En stark majoritet uppger att teknologin motsvarar eller överträffar förväntningarna.

Skriven av Redaktionen 2018-02-21 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

– Automatisering toppar den strategiska agendan hos många företag. Allt fler visar upp lyckade exempel på robotisering och många är övertygade om att teknologin kommer att öka produktiviteten och har potential att appliceras på en betydande del av verksamheten, säger Tomas Beckeman, ansvarig för Robotics & Cognitive Automation på Deloitte.

Årets Deloitte RPA Survey har besvarats av 400 respondenter från hela världen. Bland de som implementerat robotiseringsteknologi planerar 78 procent att investera betydligt mer de närmaste tre åren. De företag som genomfört pilotprojekt räknar med att spendera i genomsnitt 1,5 miljoner dollar på robotisering. Företag som implementerat och skalat upp teknologin har investerat i genomsnitt 3,5 miljoner dollar. 37 procent uppger dock att implementationskostnaden inte motsvarat deras förväntningar.

– Många tenderar att underskatta tiden och kostnaden ett implementationsprojekt kräver. Samtidigt tar det i genomsnitt strax under ett år för en implementation att börja betala tillbaka, vilket måste anses som väldigt kort tid, säger Tomas Beckeman på Deloitte.

85 procent av respondenterna som genomfört en implementering uppger att teknologin motsvarat eller överträffat deras förväntningar på icke-ekonomiska faktorer såsom noggrannhet, tidsåtgång, flexibilitet och större regelefterlevnad. Totalt 61 procent säger att teknologin också motsvarat eller överträffat deras förväntningar på kostnadsreduktion.

I genomsnitt förväntar sig respondenterna att 20 procent av de befintliga medarbetarnas kapacitet kan ersättas av robotar. De respondenter som redan implementerat robotteknologi förväntar sig att hela 52 procent av medarbetarnas kapacitet kan ersättas.

– Robotisering fortsätter att överträffa företagens förväntningar på flera plan. Många uppger också att medarbetarna trivs bättre på jobbet eftersom de kan ägna sig åt mer värdeskapande arbetsuppgifter än tidigare, säger Tomas Beckeman.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration